• Okresné kolá vo florbale žiakov a žiačok stredných škôl

          • Koncom februára sa na Obchodnej akadémii v Humennom odohrali okresné kolá vo florbale žiakov a žiačok stredných škôl.

            Vo štvrtok, 27.2.2020, rozohrali svoj turnaj dievčatá. Do bojov sa zapojilo 6 družstiev, ktoré boli rozdelené do dvoch skupín. Hralo sa systémom každý s každým. Víťazky zo skupiny postúpili do finále, družstvá na druhom mieste hrali zápas o tretie miesto. Našou veľkou nevýhodou bolo, že sme sa ocitli v skupine spolu s OA. Obe družstvá boli vyrovnané a tak už zápas v skupine rozhodol o celkovom víťazovi, ktorým sa stalo družstvo domácich, z Obchodnej akadémie. V skupine sme s nimi odohrali najlepší zápas turnaja. V boji o 3. miesto sme si poradili s dievčatami zo Strednej zdravotníckej školy.

            Celkové poradie: 1. miesto - Obchodná akadémia

                                     2. miesto - GCM

                                     3. miesto - GAGLS

                                     4. miesto - SZŠ

            Veľmi pekne sa chcem poďakovať všetkým dievčatám: Jakubová Mária, Čopanová Denisa, Kollarčíková Nina, Jancusková Lenka, Kohútová Alžbeta, Jenčíková Diana, Kličová Soňa, Okošová Katarína, Valentová Renée a Hrubovčáková Lýdia,  za bojovný výkon a vzornú reprezentáciu školy. Obzvlášť moje poďakovanie patrí Márii Jakubovej, ktorá počas štvorročného štúdia, neúnavne reprezentovala a hájila farby Gymnázia arm. gen. L. Svobodu nielen vo florbale, ale aj v basketbale, v atletike a v zrýchlenom šachu.

            ĎAKUJEME -LH-

          • Okresné kolá vo florbale žiakov a žiačok stredných škôl

          • Koncom februára sa na Obchodnej akadémii v Humennom odohrali okresné kolá vo florbale žiakov a žiačok stredných škôl.

            V piatok, 28.2.2020, pri účasti 7 družstiev, rozohrali svoj turnaj chlapci. Celkovo sa v tento deň odohralo 13 zápasov. Náročný turnaj skončil v piatok o 14:30h víťazstvom našich chlapcov. V skupine sme síce hneď prvý zápas prehrali s GCM 1:0, ale všetky ostatné zápasy sme doviedli do víťazného konca. Chlapci podali nesmierne bojovný výkon a od zápasu k zápasu sa zlepšovali. Veľmi vyrovnané zápasy dávali šancu každému družstvu stať sa okresným víťazom. Jednoducho, bolo načo pozerať. Takisto chlapcom sa chcem poďakovať za bojovný výkon a popriať im všetko dobré.

            Celkové poradie: 1. miesto - GAGLS

                                     2. miesto - GCM

                                     3. miesto - GJZ

                                     4. miesto - OA

            ZOSTAVA GAGLS: Dzurko Martin, Tarča Jakub, Merva Samuel, Belcák Dávid, Matuch Matúš, Holinka Aleš, Sitarčík František, Mucha Jakub a naše nádeje z I. ročníka: Jakubov Timotej, Kimák Viktor, Gajdoš Timotej a Haburaj Róbert

            Nikto z nás v týchto chvíľach netuší ako budú pokračovať školské súťaže ďalej, ale veríme, že s pokorou príjmeme akékoľvek rozhodnutie.

            Táto mimoriadna situácia nás môže naučiť mnoho nového, tak Vám všetkým prajem hlavne veľa zdravia a trpezlivosti.

            ĎAKUJEME,  LH 

          • Úspech našich žiakov v CELOSLOVENSKOM KOLE súťaže Ruské slovo

          • Dňa 28.2. 2020 sa konalo v Košiciach celoslovenské kolo súťaže „Ruské slovo“. Našu školu v kategórii spev reprezentovali žiačky Lucia Hudáková z 2.B triedy a Timea Kordilová z 2.D triedy, ktoré obsadili vynikajúce druhé miesto. Tento úspech by nebol možný bez hudobného sprievodu našich žiakov: Tomáš Trembuľák z 2.D triedy, Daniel Andrejčak, Rastislav Jasik, Zdenko Merga z 2.B triedy. Všetkým oceneným ďakujeme za vzornú reprezentáciu našej školy a srdečne blahoželáme k dosiahnutým výsledkom. Ľ. Kordaničová

          • Medzinárodný deň materinského jazyka

          • Medzinárodný deň materinského jazyka 21. február je od vyhlásenia na výročnej 30. UNESCO konferencii v novembri 1999 celosvetovo známy ako Medzinárodný deň materinského jazyka (International Mother Language Day). Každoročne si ho pripomíname od roku 2000 s cieľom podporiť jazykovú a kultúrnu rozmanitosť a viacjazyčnosť. My sme si tento deň pripomenuli vedomostno-zábavným kvízom a anketou o  slovenskom jazyku, do ktorých sa zapojili všetky triedy 1. až 3. ročníka. Kvíz pozostával z 12 otázok, ktoré bolo treba hľadať v škole podľa indícii pri jednotlivých otázkach. V ankete sme sa pýtali na najdlhšie, najkrajšie slovenské slovo, najkrajšie prevzaté slovo, najťažší jazykolam, najkrajší/najzaujímavejší palindróm a slovo s najdlhšou spoluhláskovou skupinou.
            Prinášame Vám výsledky vedomostného kvízu a ankety:
            1. miesto 1. D (18 bodov z 20)
            2. miesto 2. B (17 bodov)
            Triedy 1.B, 2. A, 2. C, 2. D, 3. B, 3. C, 3. D dosiahli rovnaký počet 16 bodov.
            K dosiahnutému úspechu srdečne blahoželáme!
            Výsledky ankety:
            1) najdlhšie slovenské slovo: najneskomercionalizovateľnejšie
            2) najkrajšie slovenské slovo: čučoriedka
            3) najkrajšie prevzaté slovo: rokenrol, lóža, komunikácia
            4) najťažší jazykolam: Naolejujeme my to linoleum alebo nenaolejujeme my to linoleum.
            Šlizky šlimak še šliznul na šľizkej šľine šlizkoho šľimaka.
            Išiel pštros s pštrosicou a pštrosíčatami Pštrosou ulicou. 

            5) najkrajší/najzaujímavejší palindróm: Má diery syr eidam?
            V elipse spí lev.
            Jeleňovi pivo nelej.
            6) slovo s najdlhšou spoluhláskovou skupinou: štvrťstĺpcový

            - A. Stebnická -

          • Okresné kolo v basketbale

          • Dňa 18. a 19.2.2020 sa uskutočnili okresné kolá v basketbale žiačok a žiakov stredných škôl. Zápasy sa odohrali v Mestskej športovej hale. Okresného kola žiačok SŠ sa zúčastnili 3 školy. V boji o 1.miesto naše dievčatá prehrali s Obchodnou akadémiou, a tak obsadili 2.miesto. Okresného kola žiakov SŠ sa zúčastnili 4 školy. Družstvo chlapcov suverénne vyhralo všetky zápasy, a tak si zabezpečili postup na krajské kolo. Chlapcom blahoželáme a prajeme veľa úspechov na krajskom kole, ktoré by sa malo uskutočniť v Sabinove. Zároveň ďakujem za vzornú reprezentáciu našej školy všetkým hráčkam a hráčom.
            Zostava GAGLS chlapci:
            Dolný rad zľava: T. Jakubov (1.B), M. Vahovič (3.C), J. Mucha (3.D) 
            Horný rad zľava: S. Onderišin (2.B), M. Lukáč (1.C), M. Soták (1.B), R. Gajdoš (3.C), Z. Merga (2.B), L. Al Ahdal (2.C), B. Ondovčák, Š. Hanzal (obaja 3.C), M. Sukeľ (3.B)
            Zostava GAGLS dievčatá:
            Dolný rad zľava: L. Demková (3.C), N. Kollarčíková, M. Jakubová (obe 4.A), P. Murinčáková (3.C), D. Jenčíková (2.E)
            Horný rad zľava: L. Hrubovčáková (1.B), V. Havrilková (2.C), P. Haburajová (3.C), B. Kuľhová (2.C), A. Kohútová (2.E), Z. Bartková (1.D), V. Dzurová (4.A)                             - Danka Capová -

          • Amsterdam a Londýn našimi očami

          •  „Do you want to see a magic?“ jedna z množstva ponúk, ktoré sa k nám dostali na pravom londýnskom trhu, kde nám túto otázku položil muž, ktorý čaroval s kartami a živil sa písaním básní na zákazku. Na brehu Temže zas skupinka Afričanov predvádzala rôzne akrobatické kúsky, v Amsterdame sme si mohli podať ruku s Johnny Deppom. Foto tu.

            Naša púť začala ráno 26. 2. 2020 na čele s p. uč. Borisovou, p. uč. Herbstovou a p. uč.  Seleckým. Cesta do prvej cieľovej destinácie, Amsterdamu, bola vyčerpávajúca, ale dobrá nálada sa viezla s nami. Prehliadka upršanej metropoly Holandska začala plavbou po kanáloch, počas ktorej sme videli typické domy, houseboaty aj prístav. Druhú zastávku predstavovalo námestie Dam a Múzeum Madame Tussauds, v ktorom sme stretli celebrity, ako sú Michael Jackson, Barack Obama, Pablo Picasso ale aj Shrek či E.T. - všetko voskové figuríny - na nerozoznanie od „originálov“. Stihli sme aj návštevu Ríšskeho múzea a do vytúžených postelí sme odpadli v  belgickom meste Jabbeke. 

            V piatok sme plnou parou vyrazili smer Londýn. Exkurzia začala na Greenwich markete. Stánky s jedlom z každého kúta sveta, handmade šperky, obrazy, knihy... Nemohli sme minúť ani Greenwichskú hvezdáreň s nultým poludníkom a Tower Bridge nad riekou Temža. Nasledujúci deň začal prechádzkou v Kensingtonských záhradách, pokračoval návštevou Prírodopisného múzea a Buckinghamského paláca. Rýchla fotodokumentácia a presunuli sme sa k srdcu celého Londýna - Elizabeth Tower alebo inak Big Ben (bohužiaľ, momentálne je v prestavbe, preto sme z neho veľa nevideli). Trafalgarské námestie, Londýnske oko, červené telefónne búdky, double-decker autobusy, ani jeden z týchto symbolov Londýna sme na našom výlete nemohli nezazrieť. 

             „Svet je kniha a tí, ktorí necestujú, čítajú iba jednu stranu.“ Pri cestovaní sa učíme veľa, všetko zažívame na vlastnej koži. To, akú to má cenu, vie aj naša škola, ktorá zorganizovala túto exkurziu. Ďakujeme.

              - Michaela Krišková, Ivanna Herbstová -

          • Usmernenie MŠVVaŠ SR k šíreniu koronavírusu

          •   V súvislosti so šírením respiračného ochorenia vyvolaného novým koronavírusom COVID-19 zasadala Bezpečnostná rada SR, na ktorej boli prijaté konkrétne opatrenia a určila, ako v danej situácii postupovať.Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR vydalo v tomto kontexte usmernenie pre školy a školské zariadenia.     V prípade, že žiaci alebo zamestnanci rezortu školstva boli a vrátili sa v najbližšom období z oblastí, kde sa potvrdil výskyt koronavírusu, musia takéto osoby v najbližších 14 dňoch od návratu kontrolovať svoj zdravotný stav. V prípade, že sa u ktorejkoľvek osoby, ktorá sa nachádzala v oblastiach, kde sa vírus vyskytol, objavia vyššie uvedené symptómy za obdobie 14 dní, a to najmä zvýšená teplota, kašeľ, bolesti v hrdle, musí:

            • ostať doma, nechodiť priamo k lekárovi, kontaktovať lekára telefonicky, popísať mu symptómy a riadiť sa jeho príkazmi,
            • v prípade, že lekár na základe popísaných symptómov rozhodne, že daná osoba musí byť hospitalizovaná, pošle lekár pre danú osobu špeciálnu sanitku. Každopádne nesmie takáto osoba chodiť sama na pohotovosť alebo na infekčné oddelenie,
            • v prípade, že symptómy nebudú ťažké, môže obvodný lekár rozhodnúť, že osoba ostane v domácej karanténe,
            • v prípade, že sa vyskytne podozrenie u žiaka bývajúceho na internáte, je potrebné postupovať obdobne.

                 Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky dôrazne NEODPORÚČA v súčasnej dobe organizovanie akýchkoľvek výletov, exkurzií a iných podujatí do oblastí s potvrdeným výskytom koronavírusu.  Pre materské školy, základné školy, stredné školy, vysoké školy, školské zariadenia, študentské domovy a internáty ministerstvo školstva odporúča dodržiavať všeobecné preventívne ochranné opatrenia:

            • pravidelne si umývať ruky mydlom a vodou po dobu najmenej 20 sekúnd alebo použiť dezinfekčný prostriedok na báze alkoholu. Nedotýkať sa očí, nosa a úst neumytými rukami,
            • pri kašľaní zakryť ústa a nos jednorazovou vreckovkou a následne ju zahodiť do koša,
            • vyvarovať sa úzkeho kontaktu s ľuďmi, ktorí majú príznaky infekcie dýchacích ciest a ktorí majú najmenej jeden z nasledujúcich príznakov: horúčka, kašeľ, bolesť hrdla a dýchavičnosť.

                 Vylúčenie z vyučovania žiakov, ktorí neprejavujú príznaky ochorenia len z dôvodu, že boli na pobyte v oblastiach postihnutých výskytom koronavírusu, nie je možné, ak žiak plní povinnú školskú dochádzku. V ostatných prípadoch (napr. materská škola) je na zvážení riaditeľa školy po dohode so zákonným zástupcom dieťaťa. Pokiaľ sa u detí a žiakov neobjavia klinické príznaky respiračného ochorenia, nie je dôvod ich obmedzovať. Zároveň je potrebné apelovať na rodičov, aby neposielali do školy dieťa s príznakmi ochorenia.     Takýto postup obdobne platí aj pre zamestnancov rezortu školstva.

      • Kontakty

        • Gymnázium arm. gen. L. Svobodu, Komenského 4, Humenné
        • gymhum@gmail.com, sekretariat@gymagls-he.vucpo.sk
        • +421577753826; +421577755474; +421577888521; +421911150900
        • Komenského 4 066 01 Humenné Slovakia
        • 00160954
        • 2021216604
        • +421577888521
        • Prešovský samosprávny kraj, Námestie mieru č. 2, 080 01 Prešov
        • RNDr. Marián Hamrák +421 910 311 688 marianhamrak@gmail.com
        • Mgr. Miloslav Melník +421 910 247 627 miloslavmelnik@gaglshe.sk
        • Ing. Miriam Januchová +421 911 931 163 ekonom@gymagls-he.vucpo.sk
        • Mgr. Anton Žido 057/7753826
        • Ing. Jana Michančová
        • https://www.facebook.com/gaglshumenne
      • Prihlásenie