• Krajské kolo matematickej olympiády kategórie B a C

          • V utorok 4. apríla sa v Prešove konalo krajské kolo matematickej olympiády kategórie B a C. Po úspešnom zvládnutí domáceho a školského kola sa do krajského kola prebojovali v kategórii C Tomáš Sukeľ (I.A), Terézia Ferková (I.A), Nina Anna Betáková (I.A) a v kategórii B Klaudia Ľaľová (II.B). Všetci sme im držali palce a netrpezlivo sme očakávali oficiálne výsledky. Naši bojovníci nesklamali. Najlepší výsledok dosiahol Tomáš Sukeľ, keď so stratou jediného bodu za celkovým víťazom obsadil krásne druhé miesto vo svojej katogórii (kategória C). K ich umiestneniam im blahoželáme a už dnes sa tešíme na ich ďalšie matematické súťaženie.

            -MK-

          • Matematický náboj

          • Dňa 21. 4. 2023 sa v Košiciach konala prestížna medzinárodná súťaž Matematický náboj. V kategórii junior školu reprezentoval tím v zložení: Terézia Ferková (1.A), Tomáš Sukeľ (1.A), Šimon Astrab (2.A), Matej Komarc (2.D) a Kalista Semancová (2.B). Pre súťažiacich bolo pripravených 50 úloh. Tímu sa podarilo vyriešiť takmer polovicu z nich. To im prinieslo krásne 2. miesto v rámci Prešovského kraja a 17. miesto v rámci celého Slovenska. Nášmu tímu srdečne gratulujeme a želáme ďalšie takéto úspechy.

            -TF-

          • BASKETBALOVÝ TURNAJ V TARNÓWE

          • Po trojročnej prestávke spôsobenej pandémiou sa naši 4 učitelia a 20 žiaci v dňoch 19.4. – 21.4.2023 zúčastnili tradičného basketbalového turnaja o pohár riaditeľa IV.Lycea v Tarnówe.
            Turnaja sa zúčastnili štyri dievčenské a štyri chlapčenské družstvá. Naši žiaci si zmerali sily v neľahkých zápasoch so svojimi rovesníkmi z Poľska.

            Odmenou za ich snaženie sa bolo pre chlapcov 2.miesto a pre dievčatá 3.miesto.
            Čas v Poľsku netrávili iba v telocvični a na ubytovni, no spolu s poľskými žiakmi si užili napríklad centrum videohier a virtuálnej reality či štvrtkové zaujímavé preteky na plochej dráhe. V piatok večer sa žiaci po dlhej ceste vrátili domov síce unavení, no s novými zážitkami a skúsenosťami. Počas príjemných dní sa snažili nadviazať nové priateľstvá, a zároveň upevňovali svoj „basketbalový kolektív“. Športovcom ďakujeme za vzornú reprezentáciu našej školy a držíme im palce v ďalších turnajoch. (text: Lucia Soňa Dolobáčová foto: PS)

            Fotky z Tarnówa nájdete tu: tarnow2023

            Link na video: video_tarnow

          • Florbal - Krajské kolo (žiačky)

          • Vo štvrtok 20.4.2023 sa žiačky nášho gymnázia zúčastnili v Prešove krajského kola vo florbale žiačok stredných škôl za účasti 10 družstiev rozdelených do dvoch skupín. Aj napriek viacerým absenciám podali naše dievčatá v každom jednom skupinovom zápase proti kvalitným a silným súperom heroický výkon, keď vždy siahali na víťazstvo až do posledných sekúnd. Po dvoch výhrach, dvoch prehrách a celkovom 3. mieste v skupine síce nepostúpili do bojov o medaily, no odchádzali so cťou a pochvalou za predvedené výkony. Pevne veríme, že nadobudnuté skúsenosti sa dievčatám podarí zúročiť v ďalších rokoch a ďakujeme im za vzornú reprezentáciu našej školy.

            Výsledky nášho gymnázia na turnaji:

            GAGLS - Gymnázium Komenského, Lipany / 1:0 gól: Pichoňská

            GAGLS - Gymnázium Spišská Stará Ves / 3:2 góly: Pichoňská 2, Macková

            GAGLS - Gymnázium L. Stöckela, Bardejov / 1:3 gól: Macková

            GAGLS - Spojená škola Masarykova, Prešov / 1:2 gól: Pichoňská

            Zostava GAGLS: Michaela Balážová (II.B), Lívia Baulovičová (III.B), Alexandra Holpová (II.B), Michaela Cholpová (III.C), Sára Chripáková (III.A), Nina Konfederáková (IV.A), Sára Lipová (II.B), Tamara Lokšíková (II.B), Klára Macková (II.A), Júlia Pichoňská (II.B), Sophia Vaššová (II.B), Anna Veľasová (III.B)

            Trénerský štáb: Mgr. Miroslav Selecký, Viktor Kimák (4.D), Adam Pančák (2.B) (Text: Adam Pančák Foto: -MS-)

          • Úspech v chemickej olympiáde (B kategória)

          • 13. 4. 2023 sa vo Svite konalo krajské kolo CHO kategórie B. Matej BABINSKÝ z II.D získal výborné 2. miesto (od víťaza ho delil 1 bod). Kým pre niekoho je svet chemických vzorcov a reakcií španielskou dedinou, pre šikovného gymnazistu nebol problém popasovať sa s testom, s chemickými výpočtami, ale dokázal aj experimentovať podľa postupu autorov zadaní. Vo výsledku v krajskom kole sa zúročili vedomosti a zručnosti z niekoľkotýždňových príprav a z domáceho kola tejto olympiády. Matejovi srdečne blahoželáme ku krásnemu
            výsledku, prajeme mu ďalšie úspechy a povzbudzujeme ďalších žiakov s „chemickým myslením“, aby skúsili svoje vedomosti a zručnosti prezentovať v tejto zaujímavej súťaži. A možno tak nájdu cestu k svojmu budúcemu povolaniu.-JO-

          • Krajské kolo basketbal

          • Piatok 14.4.2023 sa uskutočnilo krajské kolo v basketbale žiačok SŠ. Organizátorom bolo CVČ Stará Ľubovňa. Za účasti siedmich škôl z celého Prešovského kraja (Prešov, Poprad, Kežmarok, Stará Ľubovňa, Levoča, Bardejov a Humenné) sa našim dievčatám nepodarilo postúpiť zo skupiny. Napriek tomu predviedli dievčatá pekný výkon a odniesli si výhru proti Kežmarku. Na turnaji nabrali nové skúsenosti, ktoré môžu využiť v ďalších rokoch.
            O pár dní na to, v utorok 18.4.2023, sa uskutočnilo krajské kolo žiakov. Organizátorom bola tentokrát SŠ Sabinov. Za účasti deviatich škôl z celého Prešovského kraja (Sabinov, Prešov, Poprad, Kežmarok, Stará Ľubovňa, Levoča, Vranov, Bardejov a Humenné) sa naši chlapci umiestnili na výbornom 2.mieste. Výkon našich chlapcov bol na veľmi vysokej úrovni, ktorý nestačil len na samotného víťaza – Športovú školu Poprad. Všetkým zúčastneným žiakom a žiačkam blahoželáme, ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy a prajeme im ešte veľa ďalších športových úspechov. (text a foto: -DC- foto: Zuzana Pandošová)
            Zostava GAGLS dievčatá:
            Michaela Balážová, Martina Balicová, Zuzana Bartková, Laura Cichá, Simona Cenknerová, Mária Cmárová, Lucia Soňa Dolobáčová, Ema Korbová, Natália Kuľhová, Barbara Muchová, Zuzana Pandošová, Natália Rošková, Anna Mária Ufnárová
            Zostava GAGLS chlapci:
            Maroš Soták, Timotej Jakubov, Samuel Taňkoš, Martin Lecák, Martin Ján Vaceľ, Oliver Wagner, Jakub Tokár, Tomáš Soták, Boris Barica, Marek Gibas, Dominik Kočan a Michal Šalata

          • JAZYKOVÝ KVET KLASIK - KRAJSKÉ FINÁLE

          • Dňa 17.4.2023 sa 2 žiaci našej školy zúčastnili krajského finále jazykovedno-literárnej súťaže Jazykový kvet v kategórii KLASIK – PREDNES poézie/prózy. Obaja súťažiaci si vo svojej kategórii POĚZIA - VLASTNÁ TVORBA vybojovali popredné umiestnenia v rámci Prešovského kraja:

            • Max Balický (V.A) – 1. miesto
            • Terézia Kowalská (II.B) – 2. miesto

            Súťažiacim srdečne blahoželáme a Maxovi naďalej prajeme veľa úspechov pri reprezentovaní našej školy v celoslovenskom kole v Bratislave.(-ZJ-)

          • Jazykový kvet ŤUKNI – celoslovenské finále

          • V marci 2023 sme zverejnili mená žiakov postupujúcich na celoslovenské kolo jazykovo-literárnej súťaže Jazykový kvet Ťukni, ktorá sa našej škole teší čoraz väčšej obľube a popularite. Môžeme s hrdosťou oznámiť, že naši žiaci:

            • Matej Kislan (IV.C – reprezentujúci štvorročné gymnázium)
            • Alexandra Valalská (V.A – reprezentujúca bilinguálne gymnázium)

            sa obaja umiestnili na poprednom 2. mieste v kategórii poviedka v rámci celého Slovenska. Víťazom srdečne blahoželáme a keďže ide o žiakov končiacich ročníkov, prajeme naďalej veľa podnetov na písanie aj počas vysokej školy.(-ZJ-)

          • Hviezdoslavov Kubín – okresné kolo

          • V okresnom kole najprestížnejšej súťaže v umeleckom prednese na Slovensku Hviezdoslavov Kubín

            našu školu reprezentovali víťazky školského kola:

            • v poézii Anna Pipáková (4.C)
            • v próze Janka Magurová (1.A)

            Obe súťažiace recitátorky získali za svoje interpretácie umeleckých textov 2. miesto.

            K pekným umiestneniam im blahoželáme, Anke ďakujeme za štvorročnú reprezentáciu a prajeme jej, aby svoj talent naďalej rozvíjala, a Janke želáme, aby pri reprezentácii školyú získavala aj ďalšie úspechy. Obe súťažiace venovali prednesom veľa svojho voľného času, aby boli pripravené na výbornej úrovni, a za to si zaslúžia nielen našu vďaku, ale aj náš obdiv. -JK-

          • Ďalší úspech našej žiačky

          • „Človek vymyslel reč preto, aby sa mu zmestil do hlavy celý svet.“

                                                                                                            (Jiří Voskovec)

             

            Predposledný marcový deň sa v Bardejove uskutočnila súťaž v rétorike s názvom Za krásu slova, v ktorej súťažiaci prezentujú svoje rečnícke schopnosti v pripravených prejavoch i v prejavoch na vylosovanú tému.

            Súťaž realizuje Matica slovenská s cieľom rozvíjať a podporovať vzťah mladej generácie k slovenskému jazyku a jeho hodnotám. Anna Mária Blahová (3. C) si vo svojej kategórii vybojovala krásne 3. miesto. Srdečne jej blahoželáme a prajeme ešte veľa úspechov a obohacujúcich skúseností. AS

             

             

             

          • Dejepisná súťaž českých a slovenských gymnázií

          • Každý rok sa študenti našej školy zúčastňujú dejepisnej súťaže českých a slovenských gymnázií. Táto veľmi kvalitná súťaž sa každý rok organizuje v dvoch kolách. Najprv si v apríli zmerajú sily študenti gymnázií v jednotlivých krajoch. Z každého kraja SR postúpia dva tímy a každého kraja ČR štyri tímy do finále, ktoré sa organizuje v novembri v meste Cheb. Počet postupujúcich doplní ešte 15 ďalších najlepších gymnázií, ktoré dostanú divokú kartu po zostavení celkovej tabuľky z výsledkov všetkých krajov. Dňa 5. 4. 2023 sa v Prešove na pôde Spojenej školy na ul. Masarykovej uskutočnilo krajské kolo XXXI. ročníka tejto súťaže. Súťažný tím našej školy sa tejto súťaže zúčastnil už po deviatykrát. V silnej konkurencii sa nám podarilo zo ziskom 113 bodov umiestniť na 2. mieste. S náskokom len dvoch bodov zvíťazil tím z Gymnázia Cyrila Daxnera z Vranova nad Topľou. Aj druhé miesto nám však stačilo na v poradí už šiesty postup do chebského finále. O úspech na krajskom kole a postup do finále sa zaslúžili Denis Maroš Pavlinský (3.A), Sára Malíková (3.C) a Liana Krivjanská (1.B). Pevne verím, že sa im bude dariť aj v novembrovom finále tejto súťaže.   - RaTu -

          • Dramatizácia literárnych textov

          • Dňa 5.4. sa na prvých troch hodinách v auditóriu realizovali žiaci prvého, druhého a tretieho ročníka a  4.A triedy v rámci dramatizácie literárnych textov. foto: https://piki4.rajce.idnes.cz/Dramatizacia/

            V prvom ročníku sme mali možnosť vidieť inscenácie diel Hamlet, Valaská škola, Antigona a Lakomec. Žiaci druhého ročníka nám predstavili diela slovenského romantizmu a realizmu. Boli to práce Smrť Jánošíkova, Keď báčik z Chochoľova umrie, Ťapákovci a Statky - zmätky. Na tretej hodine sa napokon predstavili žiaci tretieho ročníka a 4.A triedy s dielami medzivojnovej a povojnovej literatúry. Stvárnili literárne diela Na západe nič nové, Drak sa vracia, Živý bič, Kým kohút nezaspieva a Soirée. 

            Žiaci v jednotlivých ročníkoch si sami medzi sebou zvolili víťazov v rámci najlepšieho ženského a mužského výkonu a najlepšie stvárneného literárneho diela:

            1. ročník 

            Najlepší mužský výkon: Martin Filčák (1.D)

            Najlepší ženský výkon: Ema Švigárová (1.C)

            Najlepšie stvárnené dielo: Antigona (1.C)

             

            2. ročník

            Najlepší mužský výkon: Dávid Andrejco (2.A)

            Najlepší ženský výkon: Ľubka Katkovčinová (2.A)

            Najlepšie stvárnené dielo: Statky-zmätky (2.A)

             

            3. ročník a trieda 4.A

            Najlepší mužský výkon: Jakub Terek (4.A)

            Najlepší ženský výkon: Lucka Dolobáčová (3.C)

            Najlepšie stvárnené dielo: Drak sa vracia (3.C)

             

            Všetky dramatizácie poukázali na nezvyčajnú nadčasovosť literárnych diel. Žiaci nás svojím originálnym spracovaním presvedčili o opaku zdania, že diela povinného čítania sú pre dnešného mladého čitateľa nezáživné a málo atraktívne.                                                                               Diana Dudová (4.D)

          • Dejepisná exkurzia Osvienčim 1

          • V dňoch 24. - 25.3 sa žiaci tretieho a štvrtého ročníka zúčastnili dejepisnej exkurzie Osvienčim, továrne na smrť, kde zomrelo vyše jedného milióna ľudí. S pomocou sčítaných sprievodcov mali žiaci možnosť dozvedieť sa skutočný príbeh plný nenávisti a iných zverstiev páchaných počas druhej svetovej vojny. S ťažkým srdcom počúvali emotívne výpovede a mohli tak nahliadnuť do spečatených osudov státisícov nevinných ľudí. Prostredníctvom osvojených poznatkov z hodín dejepisu sa mohli na vlastné oči presvedčiť, že ľudská nenásytnosť nemá hraníc. Nezabúdame. Súčasťou exkurzie bola aj prehliadka poľských historických miest. Vo Wadoviciach, rodisku pápeža Jána Pavla II., si žiaci mohli vychutnať lokálnu špecialitu kremówka a navštíviť baziliku, v ktorej bol pápež pokrstený. V Krakove zase obdivovali úchvatnú architektúru a navštívili významné pamiatky ako kráľovský hrad Wawel a jeho Kráľovskú katedrálu. Okrem iného mali v Krakove žiaci za úlohu vyfotiť ,,fotku dňa”. Víťazné fotografie si môžete pozrieť nižšie.(Text: Jakub Terek, 4.A, Foto: Tamara Holubová, 3.D, Emma Telváková, 3.D, Jakub Terek, 4.A)

      • Kontakty

        • Gymnázium arm. gen. L. Svobodu, Komenského 4, Humenné
        • gymhum@gmail.com, sekretariat@gymagls-he.vucpo.sk
        • +421577753826; +421577755474; +421577888521; +421911150900
        • Komenského 4 066 01 Humenné Slovakia
        • 00160954
        • 2021216604
        • +421577888521
        • Prešovský samosprávny kraj, Námestie mieru č. 2, 080 01 Prešov
        • RNDr. Marián Hamrák +421 910 311 688 marianhamrak@gmail.com
        • Mgr. Miloslav Melník +421 910 247 627 miloslavmelnik@gaglshe.sk
        • Ing. Miriam Januchová +421 911 931 163 ekonom@gymagls-he.vucpo.sk
        • Mgr. Anton Žido 057/7753826
        • Ing. Jana Michančová
        • https://www.facebook.com/gaglshumenne
      • Prihlásenie