• Územná súťaž hliadky ČK

          • Po trojročnej prestávke sa 19.5.2023 v Humennom, v areáli budovy ČK a na Námestí Slobody, znovu uskutočnila Územná súťaž mladých zdravotníkov stredných a základných škôl. Na mladých zdravotníkov čakalo 6 stanovíšť, na ktorých sa stretli s rôznymi situáciami, ktorým môžu kedykoľvek čeliť v bežnom živote.

            Na prvom stanovišti ich čakala zranená pacientka, ktorá mala preťatú tepnu na ruke.

            Druhá situácia bola o čosi zložitejšia. Bolo treba pomôcť účastníkom autonehody.

            Na treťom stanovišti mali žiaci predviesť svoje znalosti KPR.

            Na štvrtom úseku si overili teoretické vedomosti o ČK, o jeho pôsobení v Česku a na Slovensku.

            Na ďalšom stanovišti zasa pomáhali pacientke s otvorenou zlomeninou

            a na poslednom šiestom úseku čelili pneumotoraxu.


            Našu školu reprezentovalo 5-členné družstvo v zložení: Barbora Fiľová, Janka Magurová (obidve 1.A), Mária Čabalová, Adam Harakaľ (obidvaja 1.C) a Lívia Kuľhová (1.D ).

            Žiaci sa počas roka zúčastnili 6 školení DPP, na ktorých získali množstvo vedomostí, ktoré mohli následne využiť počas súťažného dňa. Konkurencia bola veľká. Súťaže sa zúčastnilo 8 stredných škôl, no naše družstvo preukázalo vynikajúcu pripravenosť. I keď to bolo tohto roku veľmi tesné,

            GAGLS sa stalo víťazom už desiatykrát v rade!

            Žiakom srdečne blahoželáme a ďakujeme za vzornú reprezentáciu našej školy. V neposlednom rade by som chcela spomenúť aj dobrovoľníkov ČK, ktorých väčšinu tvorili naši terajší i bývalí študenti – tí boli figurantmi a hodnotiteľmi na jednotlivých stanovištiach a pričinili sa k skvelej organizácií tejto každoročnej súťaže.

            (-DC-)

          • Maturitné skúšky ústna časť

          • Dobrý hospodár zaseje, stará sa a príde čas, keď pristúpi k žatve a zberu úrody. Na našich pedagogických brázdach sa aj tohto roku urodilo a naši maturanti počas maturitných skúšok dokazujú svoje vedomosti a zručnosti   z jednotlivých predmetov. Veríme, že sa im bude dariť aj počas štúdia na vysokých školách a v ďalšom živote. Leťte sokolíci naši na krídlach, ktoré Vám u nás spevneli v šíry kraj a nech Vám dobrý vietor veje. viac foto tu             - JanKo -

          • Úsmev ako dar

          • Dňa 18.5.2023 sa skupinka našich študentov vydala do ulíc vyzbierať finančnú pomoc v rámci zbierky

            Úsmev ako dar. Táto slovenská nezisková organizácia pomáha rodinám v ťažkých životných situáciách a deťom v detských domovoch.

            Naši študenti vyzbierali celkovo 800 €, ktoré pomôžu tým, ktorí to naozaj potrebujú.

            Srdečne ďakujeme všetkým dobrovoľníkom a najmä Vám, ktorí ste prispeli. (text: Tamara Holubová)

          • Zbojnícka chata

          • Prvú májovú nedeľu študenti turistického krúžku spolu s učiteľmi podnikli ďalšiu túru v Tatrách a navštívili Zbojnícku chatu, ktorá je celoročne otvorená. Východiskom bol Starý Smokovec, odkiaľ sme sa pešo vybrali na Hrebienok a pokračovali sme Veľkou Studenou dolinou po modrej značke až na chatu. Počasie nám prialo a mohli sme sa kochať výhľadmi, ktoré dolina ponúka. Pre mnohých to bola prvá turistika v Tatrách v zimných podmienkach a bol to skvelý zážitok. AS

          • Mediálna gramotnosť a kritické myslenie v digitálnom priestore

          • Žiaci 2. B a 2. C triedy sa v priebehu 2 týždňov zúčastnili 2 stretnutí v rámci projektu "Mediálna gramotnosť a kritické myslenie v digitálnom priestore", ktorý pripravil a realizoval Úrad vlády Slovenskej republiky v spolupráci so Slovenskou debatnou asociáciou.  Projekt bol zameraný na to, aby sa účastníci naučili rozlišovať medzi hoaxmi, dezinformáciami, misinformáciami a konšpiráciami v médiách a overovať informácie z nich získané. Počas prednášok a diskusií sa organizátori podelili so študentmi o svoje skúsenosti pri narábaní s týmito typmi informácií pri svojej práci. Tieto stretnutia boli pre nás študentov veľmi podnetné a poskytli nám praktické nástroje, aby sme sa stali mediálne gramotnejšími a kritickejšími mysliteľmi. Klaudia Ľ., AS

          • Posledný zvonček 2023

          • Dlhým dňom v škole je už koniec, avšak len pre našich maturantov, ktorí sa s nami v piatok 12.5.2023 rozlúčili posledným zvončekom. Prežili si tu toho veľa a veríme, že na nás budú spomínať len v dobrom. Ďakujeme im za všetko a prajeme im v živote veľa úspechov.

            (text: Pandošová a Konfederáková foto: Ema Cipková, Veronika Šimonová)

            foto: zvonček2023

            video: https://www.youtube.com/watch?v=wmXhCbftCv4

          • Celoštátne kolo Biologickej olympiády

          • V dňoch 21.4. – 23.4.2023 sa v Bratislave uskutočnilo celoštátne kolo Biologickej olympiády v kategóriách A a B. Našu školu na súťaži veľmi úspešne reprezentoval Matej Babinský z II.D.

            Matej pri svojej prvej účasti obsadil v kategórii B 7. miesto (23 súťažiacich).

            Matejovi k umiestneniu blahoželáme a držíme mu palce v ďalších súťažiach.(-JF-)

          • Prezentiáda 2023 – tím Dancerky

          • Prezentiáda je súťaž vo vytváraní originálnych prezentácií a ich následnom odprezentovaní pred odbornou porotou. Už 14. ročník tejto súťaže sa konal na území Slovenskej i Českej republiky. Do  nominačného kola sme sa zapojili aj my, Sofia Nina Kráľová a Ema Gajdošová, žiačky II.B triedy ako tím „Dancerky“. Tohtoročná téma pre stredné školy znela: "V tom sa zhodneme".

            My sme sa zhodli v tom, že tanec je to, čo nás napĺňa a spája už od materskej školy. Z nominačného kola sme postúpili do krajského kola, ktoré sa uskutočnilo 24.3.2023 v Košiciach na Gymnáziu sv. Tomáša Akvinského. Získali sme 1. miesto a postup do Grandfinále v Prahe. Porota ocenila obsahovú i prezentačnú stránku, ktorú sme obohatili o praktickú ukážku tanečných prvkov, a tým sme naplnili hlavnú myšlienku našej prezentácie:
            "Tanec je komunikácia medzi telom a dušou, je tým, čo slová nedokážu vyjadriť, je to prejav slobody."

            Na pôde Newton University v Prahe súťažilo 21.4.2023 36 tímov z Čiech a Slovenska - 6 tímov zo Slovenska. Konkurencia bola obrovská, no aj naše očakávania. Bola vyhlásená nová téma: "Vytvorené človekom".

            My sme vedeli, že ostaneme pri tanci, lebo umenie sprevádzačloveka už odpradávna. Do našej práce sme zapojili aj spolužiakov, ktorí v ankete odpovedali na otázky o umení. Vyhodnotenie sme zverejnili v prezentácii. Členovia poroty nám poskytli spätnú väzbu, pochválili, čo bolo dobré a poskytli i cenné rady do budúcnosti. Vo finále sme sa síce neumiestnili na stupni víťazov, ale porotcovia nám povedali to najdôležitejšie:
            „Každý, kto sa dostal až sem, je víťaz, pretože sa naučil, ako sám seba, svoje názory a myšlienky kvalitne odprezentovať.“
            Sme našej škole vďačné, že nám umožnila zúčastniť sa grandfinále v Prahe. Taktiež ďakujeme našej triednej učiteľke Mgr. Baľákovej za pomoc pri príprave na súťaž.
            (text: Sofia Nina Kráľová a Ema Gajdošová)

            foto: tím_dancerky

          • Python Cup 2023

          • Zaznamenali sme ďalší úspech. V programátorskej súťaži PythonCup bol úspešným riešiteľom náš študent z I.A Tomáš Sukeľ. Srdečne blahoželáme, tešíme sa a ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy.     - JanKo -

          • Exkurzia Praha-Drážďany-Berlín-Postupim

          • V dňoch 25.4.-30.4.2023 sme sa opäť vydali na cesty, tentokrát za hranice Slovenska do Českej republiky a do SRN. Prvým navštíveným mestom bola samotná majestátna Praha, kde sme mali možnosť vidieť Pražský hrad, historické uličky mesta a najznámejšie miesta ako Karlov most či Pražský orloj. Síce nás veterné a chladné počasie nepotešilo, no prehliadku sme si tým nenechali pokaziť a atmosféru Prahy sme si užil naplno. Nasledujúci deň sme v ranných hodinách vyrazili do Nemecka, do kúzelného mesta na rieke Labe, do Drážďan. Po prehliadke miestnej architektúry, barokového kostola Frauenkirche a iných historických pamiatok sme sa presunuli do hlavnej destinácie našej exkurzie - Berlína. Hlavné mesto Nemecka je významným centrom kultúry, politiky, médií a vedy v Európe a svojou výnimočnou atmosférou v nás Berlín zanechal množstvo pocitov. Počas tretieho dňa našej exkurzie sme mali možnosť Berlín spoznávať z rôznych stránok. Navštívili sme majestátnu Brandenburskú bránu, Pergamonmuseum a Alexanderplatz. Vo večerných hodinách sme si vychutnali pohľad na nočný životom pulzujúci Berlín z kupoly na budove Ríšskeho snemu - Reichstagu. Po tomto nezabudnuteľnom zážitku sme sa na nasledujúci deň vydali za hranice Berlína do Postupimu, kde sa nachádza nádherný pruský palác Sanssouci a kde bola podpísaná Postupimská dohoda. Nemecký konkurent francúzskeho Versailles nás svojou architektúrou, interiérom v rokokovom štýle a veľkými záhradami okúzlil. V závere našej exkurzie sme navštívili zapadnú časť Berlína a popoludnie sme strávili na modernom námestí Potsdamer Platz. Plný pocitov a zážitkov z nášho objavovania krás jednotlivých miest sme sa s úsmevom na tvári šťastne vrátili domov.

            Veľká vďaka za skvelú organizáciu, starostlivosť a priateľský prístup patrí nášmu pedagogickému dozoru:

            p. učiteľkám Z. Tokárovej Ondrušovej, A. Baľákovej a D. Capovej a vedeniu školy, ktoré nám umožnilo zrealizovať túto exkurziu.

            foto: berlín2023


            (text: Tamara Holubová 3.D foto: -Z.T.O.-)

             

          • Stavanie mája 2023

          • Tradícia stavania mája má svoje korene už v pradávnom stredoveku, keď symbolizovala obnovujúcu sa prírodu na jar. Svoje miesto si našla nielen v slovenských zvykoch, ale aj v tých našich, gymnaziálnych. Aj tento rok sme si na nádvorí našej školy postavili ozdobenú briezku v sprievode šikovných študentov z FS Chemlon. Vďaka ich krásnemu hudobnému a tanečnému sprievodu sme mohli s radosťou privítať jar v plnej kráse. Za skvelé kultúrne vystúpenie všetkým tanečníkom, spevákom a hudobníkom srdečne ďakujeme.

            (text: -MB- , foto: Michaela Nováková)

            Video Instagram: video_insta

            Foto: máj2023

          • S Rusom o Rusku

          • Dňa 25. 4. 2023 sa uskutočnilo niekoľko besied so zaujímavým Filippom Sedovom, ktorý spolupracuje s Denníkom N na novom vzdelávacom projekte. Pán Sedov žijúci v súčasnosti na Slovensku predstavil svoj životný príbeh a s veľkou láskou hovoril o svojej vlasti a jej krásach, ale zároveň zaujal aj vážny občiansky postoj k slobode slova,  k vojnovému konfliktu – odsúdil agresívne konanie Ruska a podporil Ukrajinu. Súčasťou besied boli aj otázky gymnazistov na jeho detstvo, na jeho osobný názor na budúci vývoj v Rusku.

            Organizátorom aktivity bola PK SVP pod vedením PhDr. R. Turika. ( JK, AS, RT – foto: SB)

      • Kontakty

        • Gymnázium arm. gen. L. Svobodu, Komenského 4, Humenné
        • gymhum@gmail.com, sekretariat@gymagls-he.vucpo.sk
        • +421577753826; +421577755474; +421577888521; +421911150900
        • Komenského 4 066 01 Humenné Slovakia
        • 00160954
        • 2021216604
        • +421577888521
        • Prešovský samosprávny kraj, Námestie mieru č. 2, 080 01 Prešov
        • RNDr. Marián Hamrák +421 910 311 688 marianhamrak@gmail.com
        • Mgr. Miloslav Melník +421 910 247 627 miloslavmelnik@gaglshe.sk
        • Ing. Miriam Januchová +421 911 931 163 ekonom@gymagls-he.vucpo.sk
        • Mgr. Anton Žido 057/7753826
        • Ing. Jana Michančová
        • https://www.facebook.com/gaglshumenne
      • Prihlásenie