• Okresná súťaž basketbal chlapci

          • V stredu 19.10.2022 sa konal basketbalový turnaj chlapcov stredných škôl Humenného. Našim chlapcom sa podarilo vyhrať všetky zápasy a tým aj celý turnaj. Srdečne blahoželáme a tešíme sa s nimi.   - JanKo - 

          • Okresný basketbalový turnaj dievčatá

          • V štvrtok 20.10.2022 sa konal našom gymnáziu okresný basketbalový turnaj dievčat. Víťazmi sa stali po tuhom boji dievčatá z Obchodnej akadémie, naše sa umiestnili na druhom mieste. Víťazom blahoželáme, ostatným ďakujeme za vysoké nasadenie a príjemné športové zážitky.

          • školské kolo ZENIT v programovaní

          • V utorok 18.10.2022 sa uskutočnilo na našej školské kolo pomerne náročnej súťaže ZENIT v programovaní. Prihlásilo sa 7 statočných a výsledky sú nasledovné:

            kat B (mladší):

            1. Tomáš Sukeľ

            2.  Klaudia Ľaľová

            3. Richard Čisľák

            kat A (starší)

            1. Adam Soták

            2. Adrian Kráľovský

            3. Adrián Barňak

            3. Martin Kostolník (rovnaký počet bodov)

            Prvým dvom z každej kategórie blahoželáme k postupu na krajské kolo tejto súťaže v Prešove. - JanKo-

          • Stužková slávnosť 4.B

          • Tohoročné kolo stužkových slávností začala v sobotu 15.10.2022 trieda 4B v KaSS Humenné. Na program sa precízne pripravili, vyšiel im náramne a na stužkovej sa riadne zabávali. Zazneli slová vďaky rodičom, učiteľom a spolužiakom za nezabudnuteľné zážitky a fantastické štyri roky na našej škole. Veríme, že sa im bude dariť aj v príprave na maturity a v ďalšom štúdiu na univerzitách. Aby sme atmosféru stužkovej slávnosti priblížili, pripájame link na intro k programu  https://youtu.be/VlQeoaOV1EQ a link na rozlúčku v škole s ostatnými spolužiakmi v pondelok 17.10.2022   https://youtu.be/NY4pDtvsPE0  - JanKo -

          • Vysoké Tatry Ostrva

          • Počas tohto víkendu sa nám  jeseň konečne ukázala v tom pravom svetle. Nádherné počasie bolo škoda nevyužiť na poriadny výlet do prírody. Členovia turistického krúžku pri GAGLS Humenné preto v sobotu 8.10.2022 vyrazili na svoju prvú túru do Tatier. Vyrazili sme zo Štrbského plesa na Popradské a odtiaľ po červenej značke na Ostrvu. Počasie bolo naozaj vydarené a naše veľhory boli plné turistov. Túru sme si naozaj užili a už tešíme sa na ďalšie.  Radoslav Turik

          • Európsky deň jazykov

          • Europský deň jazykov je každoročnou tradíciou našej školy. Dňa 27.9. sa žiaci mohli opäť tešiť na deň plný aktivít, ktoré preverili ich zručnosti z anglického, nemeckého, ruského i španielskeho jazyka.

            Žiaci si museli oprášiť svoje vedomosti z týchto jazykov a naučili sa nielen čosi nové o krajinách, ich kultúre či histórii, ale nabrali aj praktické skúsenosti v práci v skupine. Obľúbenou zastávkou bol španielsky rýchlokurz salsy, ktorý odhalil skryté tanečné talenty našich žiakov. Nechýbali ani hudobné hry, kde sa žiaci svojím dôvtipom snažili identifikovať slovenské piesne preložené do anglického jazyka a mali si možnosť aj zaspievať. Pozornosť žiakov však pútalo aj dvojjazyčné pexeso, hry s azbukou, spoločenská hra Story cubes, či nemecké jazykolamy. Chýbať nesmeli ani vedomostné hry, späté najmä s tradičnou kuchyňou anglicky hovoriacich krajín. Nesmieme zabudnúť na kreatívnu stránku našich žiakov, ktorá sa preukázala vo vyfarbovaní vlajok naslepo a preklad zo staroanglického jazyka. Výsledky týchto aktivít si môžete pozrieť pri našej cudzojazyčnej miniknižnici.

            Chceme sa Vám, milí žiaci, poďakovať, že ste svojím nadšením pre jazyk zaručili, že celú akciu sprevádzala uvoľnená atmosféra. Veríme, že ste si tohtoročný Európsky deň jazykov užili a tešíme sa na Vás opäť o rok.

            text: Jakub Terek (4.A); foto: Michaela Krišková (IV.B)

          • Ročníkové športové turnaje - 2022

          • V dňoch 27.-29.9.2022 naše gymnázium opäť ožilo športovým duchom. Počas troch dní sa v telocvični odohrali turnaje, kde si mohli tímy z ročníkov medzi sebou zahrať, a tak otestovať svoje športové schopnosti v basketbale, futsale a volejbale. Prvé miesta v športoch obsadili: 

            Basketbal: 3.ročník (chlapci) a 4.ročník (dievčatá) 

            Futsal: 4.ročník (zmiešané družstvá)

            Volejbal: 4.ročník (chlapci a dievčatá)

            Víťazným tímom gratulujeme a všetkým vyučujúcim telesnej výchovy ďakujeme za organizáciu.

            Fotografie z turnajov a tímov nájdete na tomto linku: 

            https://drive.google.com/drive/folders/1uJFuu4DXjx-Yfot_Qwz4CGQChfBMLOjX?usp=sharing

          • Týždeň Dobrovoľníctva 2022 - Krajší deň (dobrovoľníci v nemocniciach)

          • Krajské dobrovoľnícke centrá naprieč Slovenskom vyhlásili tento rok v dňoch 16. – 22. septembra nádherný projekt s názvom Týždeň dobrovoľníctva, ktorý je zameraný na podporu dobrovoľníckej činnosti a šírenie myšlienky pomoci druhým. Ani naši žiaci zo Školského parlamentu neváhali a zapojili sa do projektu. Konkrétne v dňoch 17.-18.9. sa skupina dobrovoľníčok z nášho gymnázia vydala skrášliť deň chorým detičkám a dôchodcom na Oddelení dlhodobo chorých v Nemocnici A. Leňa v Humennom. S dobrou náladou a úsmevom na perách strávili s pacientmi príjemné dopoludnie plné zaujímavých rozhovorov, hrania hier a rôznych kreatívnych činností. A naozaj, mnohým pacientom urobili naše dobrovoľníčky deň krajším.

            Za všetku ochotu a obetavosť patrí všetkým dobrovoľníkom a dobrovoľníčkam jedno veľké ĎAKUJEM. 

                                                                                                                                                        Tamara Holubová (3.D)

          • Slávnostná ceremónia Medzinárodnej ceny vojvodu z Edinburgu (DofE)

          • Dňa 20.9.2022 sa našich 16 úspešných absolventov bronzovej úrovne ceny DofE zúčastnilo na oficiálnej ceremónii odovzdávania cien v Divadle Jonáša Záborského v Prešove. Po náročných 6 mesiacoch zodpovedného plnenia svojich aktivít a zvládnutia neľahkej expedície v prírode si naši odvážni žiaci hrdo prebrali svoje ocenenia. Pod skvelým vedením koordinátorov má tak aj naše gymnázium svojich prvých úspešných “Dofákov.” O aktivitách jedného z našich žiakov a úspešných absolventov napísali aj v článku, ktorý si môžete prečítať na tomto linku: https://www.facebook.com/780036105473751/posts/2842479672562707/ 

            Z tohto úspechu sa veľmi tešíme a absolventom prajeme veľa šťastia pri plnení vyšších úrovní a veľa ďalších úspechov v osobnom a kariérnom živote. 

                                                                                                                                                       Tamara Holubová 3.D

          • Gymnazisti objavovali krásy Talianska

          • V dňoch 13. - 17.9.2022 sme sa ako žiaci druhého, tretieho a štvrtého ročníka vydali na spoznávaciu cestu talianskymi mestami Benátky a Rím. Po náročnej ceste autobusom sme šťastlivo dorazili do romantických Benátok a pod vedením skúsenej sprievodkyne tak objavovali čaro benátskych uličiek. Nasledujúci deň sa nám naskytol pohľad na impozantný Rím, dýchajúci bohatou históriou. Videli sme všetky talianske klenoty od Panteónu až po Koloseum. Naše putovanie cestami Ríma nám spestroval bohatý výklad našej sprievodkyne Ivany, ktorá nám porozprávala mnoho zaujímavostí a prezradila zopár tajomstiev, ktoré Rím ukrýva. V záverečný deň nás čakal Vatikán, kde sme boli oboznámení s dychberúcou históriou a hlbokým významom daného miesta. Videli sme všetko, od krás Vatikánskeho múzea cez dlhoročnú prácu samotného Michelangela až po prenádhernú Baziliku sv. Petra. Niektorí z nás sa rozhodli pokoriť stovky schodov a vychutnať si tak pohľad na Vatikán z výšky. Síce nás naše cesty Talianskom unavili, no ostalo v nás mnoho neopísateľných pocitov. 

                                                                                                                                                          Tamara Holubová (3.D)

          • Lekárnici menia svet !

          • V rámci svetového týždňa farmaceutov sa naši študenti mohli zúčastniť besedy s PharmDr. S. Havlíčkom účastníkom misíí Lekári bez hraníc a Pharm.Dr.M Sopkovou PhD prodekankou farmaceutickej fakulty UniBAa a prezidentom Slovenskej lekárnickej komory a bývalým študentom Gagls PharmDr. Ondrejom Sukeľom o možnostiach uplatnenia farmaceutov.

          • IMO 2022 medzinárodná matematická olympiáda

          • Medzinárodná matematická olympiáda sa v tomto roku konala v júli v nórskom meste Oslo. Aj v tomto roku postúpil náš študent Samuel Koribanič na medzinárodné kolo a tam získal ocenenie úspešný riešiteľ. Samuelovi srdečne blahoželáme, ďakujeme za vzornú reprezentáciu našej školy a prajeme úspešné štúdium na univerzite.              - JanKo -

          • Strieborná medzinárodná chemická olympiáda 2022

          • Náš študent Samuel Kolesár získal 18.7.2022 na medzinárodnej chemickej olympiáde ICHO 2022 v Tjanjine v Číne striebornú medailu (74,80 b.) . Súťažil dištančne z Počúvadla v Banskej Štiavnici. Slovenský tím získal na tejto olympiáde celkom dve strieborné a dve bronzové medaily. Samovi srdečne blahoželáme k ďalšiemu výraznému olympiádnemu úspechu. Ďakujeme za vzornú dlhoročnú reprezentáciu našej školy a držíme palce v ďalšom štúdiu na Karlovej univerzite.          - JanKo -

          • GAGLS sa zabáva

          • Po dlhšej dobe sme tento školský rok zorganizovali akciu GAGLS sa zabáva. Išlo o neformálne stretnutie žiakov nášho gymnázia s možnosťou zasúťažiť si na školskom dvore a utužiť si tak vzťahy v triednom kolektíve. Odmenou pre najlepších boli zaujímavé a lákavé ceny. Veríme, že sa táto akcia uskutoční aj budúci školský rok. Foto K. Milčová:  ďalšie foto tu Váš ŠP.  Tu sú víťazné triedy na 3. 2. a 1. mieste:

          • V historických uličkách Bratislavy

          • V dňoch od 19. 6. do 22. 6. 2022 sme navštívili naše hlavné mesto. Už cesta vlakom bola pre nás zaujímavá, keďže sme cestovali v noci. Hneď skoro ráno sme spoznávali historické zákutia Starého Mesta. V prvý deň sme videli Starú radnicu, sochu Čumila, Slovenské národné divadlo, Grasalkovičov palác, Bratislavský hrad a jeho okolité záhrady aj NR SR. Po chutnom obede sme sa presunuli do ZOO.  Po krátkom relaxe v hoteli Elisabeth  sme sa vydali na večernú prechádzku. Druhý deň po chutných raňajkách sme sa plavili loďou Prešov po Dunaji na hrad Devín, kde sme si krátko oddýchli, a loďou sme sa naspäť doplavili do prístavu. Čakanie na spiatočný vlak domov sme si spríjemnili v novom obchodnom centre Nivy. Celým výletom nás sprevádzali naša pani triedna učiteľka PaedDr. Ivanna Herbstová a pán učiteľ Mgr. Juraj Ferko, ktorým ďakujeme, že nám venovali svoj voľný čas. Z výletu sme si odniesli pekné spomienky a aj vďaka nemu sme si utužili vzťahy v triednom kolektíve. (T. Babjáková, 3.B, foto: M. Krišková) -IH-

          • Ďalší medzinárodný úspech

          • Po 1. mieste v celoslovenskom finále získal žiak Matej Kislan (III.C) za svoju poviedku The Art of Grief  aj skvelé 2. miesto v medzinárodnom finále súťaže Jazykový kvet Ťukni: poviedková tvorba. K dosiahnutému úspechu mu srdečne blahoželáme a ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy. –IH-

          • Úspech v kreatívnej oblasti

          • Máme radosť z toho, že sa Michaele Kriškovej (3. B) naďalej darí v postupovej súťaži amatérskej fotografie AMFO a že po regionálnom kole dosiahla pekné výsledky aj v krajskom kole tejto súťaže. Jej umelecky aj myšlienkovo hodnotné fotografie zaujali krajskú porotu natoľko, že jej udelila jednu z hlavných cien a čestné uznanie. Dve z jej fotografií, ktoré boli aj súčasťou výstavy fotografií vo Vyšných Ružbachoch, na vernisáži ktorej sa autorka osobne zúčastnila, postúpili do celoslovenského kola. A my sa tešíme, že jej fotografie môžu obohatiť ľudí v celoslovenskom kontexte, a držíme jej prsty, aby aj v národnom kole patrila k špičke tvorcov amatérskej fotografie. –JK– (foto: archív MK)

          • Úspešná premiéra v celoslovenskom kole OKM

          • V dňoch 9. a 10. júna 2022 sa v Bratislave konalo finále prvého ročníka Olympiády kritického myslenia, stredoškolskej súťaže organizovanej Slovenskou debatnou asociáciou. Na akademickej pôde Fakulty sociálnych a ekonomických vied UK medzi sebou súperilo 40 najlepších riešiteľov v dvoch kategóriách. Počas dvoch náročných dní súťažiaci absolvovali test mediálnej gramotnosti, v ktorom si overili svoje schopnosti a zručnosti pri vyhľadávaní informácií, identifikovaní logických chýb a interpretovaní dát a štatistík, museli sa popasovať s argumentačne náročnou témou a traja najlepší postúpili do finálovej časti, v ktorej riešili aktuálne spoločenské témy. Denis Maroš Pavlinský (2. A) v silnej a vyrovnanej konkurencii vybojoval pre seba a pre našu školu krásne druhé miesto. Z úspechu sa tešíme a prajeme mu, aby sa mu naďalej darilo. -DMP-, -AS-

          • Najúspešnejší pedagógovia a žiaci PSK

          • Už po 12.-krát ocenil Prešovský samosprávny kraj (PSK) najúspešnejších pedagógov a žiakov stredných škôl z celého kraja. Slávnostné odovzdávanie cien sa uskutočnilo 16. júna v Historickej budove Divadla Jonáša Záborského v Prešove. Plaketu Jána Amosa Komenského – Sophista pro regione, učiteľ múdrosti pre región – získalo 20 učiteľov. Z toho sedem ich bolo z Prešova, dvaja z Vranova nad Topľou, Lipian a Kežmarku, a po jednom pedagógovi z Bardejova, Humenného, Popradu, Svitu, Svidníka, Starej Ľubovne a Levoče. Teší nás, že medzi ocenenými bol aj náš Mgr. Anton Žido. Plaketu Lux mentium – Svetlo poznania obdržalo 20 študentov. Medzi ocenenými žiakmi boli aj naši dvaja šikovní olympionici Samuel Kolesár a Samuel Koribanič. Srdečne blahoželáme a tešíme sa z ocenenia s nimi.          - JanKo -

            https://www.po-kraj.sk/sk/samosprava/media/tlacove-spravy/ts2022/skolstvo/najuspesnejsi-pedagogovia-ziaci-psk-si-prevzali-ocenenia.html

          • Triedny výlet 2.B

          • V nedeľu dňa 5.6.2022 sme sa vybrali na náš koncoročný triedny výlet spoznávať krásy našich Tatier. Na zábavu netrebalo dlho čakať. Cestu vlakom sme si spríjemnili hraním na gitare a spievaním známych hitov. Našou prvou zastávkou bolo AquaCity Poprad, kde sme sa poriadne vyšantili a užili si spolu veľa zábavy. Neskôr naše kroky smerovali do Horného Smokovca, kde sme sa ubytovali a náš večer sme zavŕšili hraním volejbalu či kalčeta. Druhý deň začal túrou na Popradské pleso a nasledoval výstup na Ostrvu. Po bezpečnom zostupe sme našu trasu ukončili pri Štrbskom plese. Posledný deň nás čakal voľný program v Poprade a následná cesta domov. Z tohto výletu sme si odniesli množstvo spomienok a zážitkov, na ktoré nikdy nezabudneme.  - Peter Sivák -

            foto: https://drive.google.com/drive/folders/1ABifG4kTYIXhWnGZxIdHM1oAIwPNytcu