• Triedny výlet 3.D

          • „Nie je zlé počasie, iba zle oblečený turista.”

            V dňoch 6.6. - 8.6.2023 sa uskutočnil výlet triedy 3.D v nádherných Vysokých Tatrách. Naše objavovanie slovenského klenotu prírody pozostávalo z túry na Popradské pleso a Štrbské pleso. Síce nám počasie neprialo, no dobrá nálada nás neopustila. V rámci indoorových aktivít sme zvolili návštevu Tricklandie v Starom Smokovci. Rôzne optické ilúzie a ponúkané atrakcie sme si naplno užili a vytvorili sme si množstvo zábavných fotografií. Záverom nášho výletu bola návšteva Popradu a voľný program. Domov sme došli v plnom počte a v zdraví. Za skvelú atmosféru, organizáciu a odborný pedagogický dozor ďakujeme pani učiteľke Borisovej a pani učiteľke Januchovej.                                                                                                                                  Tamara Holubová

          • Triedny výlet 3.B

          • V dňoch od 1. do 3.6.2023 sme sa my, žiaci 3.B, pod vedením nášho triedneho učiteľa Mgr. Petra Siváka, zúčastnili triedneho výletu vo Vysokých Tatrách. Cestu vlakom sme si spríjemnili rôznymi hrami či spievaním a hraním na gitare. Naše prvé kroky smerovali do Svitu, kde nás čakala Lasergame aréna a motokáry, pri ktorých sme nielen spolupracovali, ale sa aj úžasne zabavili a zasmiali. Následne sme sa šli ubytovať do Horného Smokovca. Ďalší deň sme strávili formou, "v zdravom tele zdravý duch". Túru sme začali cestou na Hrebienok, odkiaľ sme sa presunuli na Zamkovského chatu a odtiaľ nás čakala cieľová destinácia Skalnaté pleso. Napriek desivým predpovediam nám počasie vydržalo a my sme si mohli užiť krásne výhľady a okolitú prírodu. Po menšom oddychu sme si večer zahrali volejbal a trávili spoločný čas na terase. Posledný deň nás čakal odchod do Popradu, kde sme ešte navštívili obchodné centrum Fórum a nasledovala cesta domov. Na tento výlet budeme ešte dlho a v dobrom spomínať. Poďakovať by sme sa chceli aj pánovi učiteľovi Mgr. Jurajovi Ferkovi, ktorý bol ochotný stráviť čas na našom triednom výlete. 

            (text: Stela Turiková foto: -PS-)

            foto a video: triedny_výlet_3B

          • Malaga 2023 - jazykový pobyt

          • Que tal?!

            Naši žiaci sa v dňoch 26.5 - 3.6 zúčastnili jazykového pobytu v Málage. Mali tú možnosť zdokonaliť svoje poznatky zo španielskeho jazyka, spoznať kultúru mesta a zabaviť sa. Cesta prebehla pokojne bez komplikácií, alebo po našom prebehla “hladkos”. Navštívili sme centrum mesta, pláž a zažili sme si svoje aj na plavbe loďou. Dokonca sa nám naskytla možnosť naučiť sa pripraviť tradičnú španielsku paellu, ktorá všetkým chutila. Na záver tohto kurzu sme dostali certifikáty, ktoré len potvrdili naše jazykové zručnosti. Vidíme sa aj o rok!

            (text: Nina Bodnárová, foto: Michaela Nováková)

            foto a video: malaga2023

          • „Bez vedy by sme nemali čo jesť”

          • Aj takto by sa dala popísať dôležitosť vedy v našich životoch. Vďaka teoretickému fyzikovi a autorovi knihy Obyčajné zázraky, Samuelovi Kováčikovi ("Vedátor"), mali žiaci tretieho ročníka možnosť dozvedieť sa o vede viac aj mimo školských učebníc. Beseda pod záštitou HumnoArt(u) vedená Zuzanou Švecovou priniesla tretiakom množstvo zaujímavých informácií a tém na zamyslenie.

            Ďalšia skvelá beseda na pôde nášho gymnázia bola na tému duševného zdravia, o ktorej sa so študentmi 1. ročníka a IV. A rozprávali novinárky Veronika Folentová a Vitalia Bella, autorky knihy Ako byť šťastný.

            Za skvelé besedy patrí poďakovanie Samuelovi Kováčikovi, Veronike Folentovej, Vitalii Bella Zuzke Švecovej, Saške Harvanovej a za organizáciu ďakujeme pani učiteľke Stebnickej.

            (text: Tamara H., AS, foto: Matúš K., Zuzka Š.)

          • triedny výlet 3.C triedy Slovenský raj

          • Prichádza čas triendych výletov. Prinášame Vám obrazovú dokumentáciu triedneho výletu 3.C triedy triedneho učiteľa PhDr. Radoslava Turika. Prvý deň sme si prezreli starobylú Levoču, kde sme si vystúpali na vežu známeho kostola sv. Jakuba s gotickým dreveným oltárom majstra Pavla z Levoče. Bývali sme v chatkách na Podlesku Hrabušice. Druhý deň sme mali turistiku cez Kláštorisko, Čertovú sihoť, Tomašovský výhľad, prešli sme si aj Prielom Hornádu. Peknú prednášku o histórii kartuziánskeho kláštora na Kláštorisku nám venoval  pán Doc. PhDr. Michal Slivka PhD. z Filozofickej fakulty UK Bratislava. My sme mu zarecitovali a venovali do pamätnej knihy kresbu s jeho postavou. Po túre sme hrali futbal, volejbal po večeri bol táborák, spev, hudba, opekačka.  Posledný deň sme si pozreli Palcmanskú Mašu a Dedinky. Počasie vyšlo nádherné. Pribudlo nám veľa pekných zážitkov a spomienok. Viac foto tu , videa tu: https://youtu.be/MMvfr8930Dg   https://youtu.be/O9JT4KoDilU - JanKo -

          • Územná súťaž hliadky ČK

          • Po trojročnej prestávke sa 19.5.2023 v Humennom, v areáli budovy ČK a na Námestí Slobody, znovu uskutočnila Územná súťaž mladých zdravotníkov stredných a základných škôl. Na mladých zdravotníkov čakalo 6 stanovíšť, na ktorých sa stretli s rôznymi situáciami, ktorým môžu kedykoľvek čeliť v bežnom živote.

            Na prvom stanovišti ich čakala zranená pacientka, ktorá mala preťatú tepnu na ruke.

            Druhá situácia bola o čosi zložitejšia. Bolo treba pomôcť účastníkom autonehody.

            Na treťom stanovišti mali žiaci predviesť svoje znalosti KPR.

            Na štvrtom úseku si overili teoretické vedomosti o ČK, o jeho pôsobení v Česku a na Slovensku.

            Na ďalšom stanovišti zasa pomáhali pacientke s otvorenou zlomeninou

            a na poslednom šiestom úseku čelili pneumotoraxu.


            Našu školu reprezentovalo 5-členné družstvo v zložení: Barbora Fiľová, Janka Magurová (obidve 1.A), Mária Čabalová, Adam Harakaľ (obidvaja 1.C) a Lívia Kuľhová (1.D ).

            Žiaci sa počas roka zúčastnili 6 školení DPP, na ktorých získali množstvo vedomostí, ktoré mohli následne využiť počas súťažného dňa. Konkurencia bola veľká. Súťaže sa zúčastnilo 8 stredných škôl, no naše družstvo preukázalo vynikajúcu pripravenosť. I keď to bolo tohto roku veľmi tesné,

            GAGLS sa stalo víťazom už desiatykrát v rade!

            Žiakom srdečne blahoželáme a ďakujeme za vzornú reprezentáciu našej školy. V neposlednom rade by som chcela spomenúť aj dobrovoľníkov ČK, ktorých väčšinu tvorili naši terajší i bývalí študenti – tí boli figurantmi a hodnotiteľmi na jednotlivých stanovištiach a pričinili sa k skvelej organizácií tejto každoročnej súťaže.

            (-DC-)

          • Maturitné skúšky ústna časť

          • Dobrý hospodár zaseje, stará sa a príde čas, keď pristúpi k žatve a zberu úrody. Na našich pedagogických brázdach sa aj tohto roku urodilo a naši maturanti počas maturitných skúšok dokazujú svoje vedomosti a zručnosti   z jednotlivých predmetov. Veríme, že sa im bude dariť aj počas štúdia na vysokých školách a v ďalšom živote. Leťte sokolíci naši na krídlach, ktoré Vám u nás spevneli v šíry kraj a nech Vám dobrý vietor veje. viac foto tu             - JanKo -

          • Úsmev ako dar

          • Dňa 18.5.2023 sa skupinka našich študentov vydala do ulíc vyzbierať finančnú pomoc v rámci zbierky

            Úsmev ako dar. Táto slovenská nezisková organizácia pomáha rodinám v ťažkých životných situáciách a deťom v detských domovoch.

            Naši študenti vyzbierali celkovo 800 €, ktoré pomôžu tým, ktorí to naozaj potrebujú.

            Srdečne ďakujeme všetkým dobrovoľníkom a najmä Vám, ktorí ste prispeli. (text: Tamara Holubová)

          • Zbojnícka chata

          • Prvú májovú nedeľu študenti turistického krúžku spolu s učiteľmi podnikli ďalšiu túru v Tatrách a navštívili Zbojnícku chatu, ktorá je celoročne otvorená. Východiskom bol Starý Smokovec, odkiaľ sme sa pešo vybrali na Hrebienok a pokračovali sme Veľkou Studenou dolinou po modrej značke až na chatu. Počasie nám prialo a mohli sme sa kochať výhľadmi, ktoré dolina ponúka. Pre mnohých to bola prvá turistika v Tatrách v zimných podmienkach a bol to skvelý zážitok. AS

          • Mediálna gramotnosť a kritické myslenie v digitálnom priestore

          • Žiaci 2. B a 2. C triedy sa v priebehu 2 týždňov zúčastnili 2 stretnutí v rámci projektu "Mediálna gramotnosť a kritické myslenie v digitálnom priestore", ktorý pripravil a realizoval Úrad vlády Slovenskej republiky v spolupráci so Slovenskou debatnou asociáciou.  Projekt bol zameraný na to, aby sa účastníci naučili rozlišovať medzi hoaxmi, dezinformáciami, misinformáciami a konšpiráciami v médiách a overovať informácie z nich získané. Počas prednášok a diskusií sa organizátori podelili so študentmi o svoje skúsenosti pri narábaní s týmito typmi informácií pri svojej práci. Tieto stretnutia boli pre nás študentov veľmi podnetné a poskytli nám praktické nástroje, aby sme sa stali mediálne gramotnejšími a kritickejšími mysliteľmi. Klaudia Ľ., AS

          • Posledný zvonček 2023

          • Dlhým dňom v škole je už koniec, avšak len pre našich maturantov, ktorí sa s nami v piatok 12.5.2023 rozlúčili posledným zvončekom. Prežili si tu toho veľa a veríme, že na nás budú spomínať len v dobrom. Ďakujeme im za všetko a prajeme im v živote veľa úspechov.

            (text: Pandošová a Konfederáková foto: Ema Cipková, Veronika Šimonová)

            foto: zvonček2023

            video: https://www.youtube.com/watch?v=wmXhCbftCv4

          • Celoštátne kolo Biologickej olympiády

          • V dňoch 21.4. – 23.4.2023 sa v Bratislave uskutočnilo celoštátne kolo Biologickej olympiády v kategóriách A a B. Našu školu na súťaži veľmi úspešne reprezentoval Matej Babinský z II.D.

            Matej pri svojej prvej účasti obsadil v kategórii B 7. miesto (23 súťažiacich).

            Matejovi k umiestneniu blahoželáme a držíme mu palce v ďalších súťažiach.(-JF-)

          • Prezentiáda 2023 – tím Dancerky

          • Prezentiáda je súťaž vo vytváraní originálnych prezentácií a ich následnom odprezentovaní pred odbornou porotou. Už 14. ročník tejto súťaže sa konal na území Slovenskej i Českej republiky. Do  nominačného kola sme sa zapojili aj my, Sofia Nina Kráľová a Ema Gajdošová, žiačky II.B triedy ako tím „Dancerky“. Tohtoročná téma pre stredné školy znela: "V tom sa zhodneme".

            My sme sa zhodli v tom, že tanec je to, čo nás napĺňa a spája už od materskej školy. Z nominačného kola sme postúpili do krajského kola, ktoré sa uskutočnilo 24.3.2023 v Košiciach na Gymnáziu sv. Tomáša Akvinského. Získali sme 1. miesto a postup do Grandfinále v Prahe. Porota ocenila obsahovú i prezentačnú stránku, ktorú sme obohatili o praktickú ukážku tanečných prvkov, a tým sme naplnili hlavnú myšlienku našej prezentácie:
            "Tanec je komunikácia medzi telom a dušou, je tým, čo slová nedokážu vyjadriť, je to prejav slobody."

            Na pôde Newton University v Prahe súťažilo 21.4.2023 36 tímov z Čiech a Slovenska - 6 tímov zo Slovenska. Konkurencia bola obrovská, no aj naše očakávania. Bola vyhlásená nová téma: "Vytvorené človekom".

            My sme vedeli, že ostaneme pri tanci, lebo umenie sprevádzačloveka už odpradávna. Do našej práce sme zapojili aj spolužiakov, ktorí v ankete odpovedali na otázky o umení. Vyhodnotenie sme zverejnili v prezentácii. Členovia poroty nám poskytli spätnú väzbu, pochválili, čo bolo dobré a poskytli i cenné rady do budúcnosti. Vo finále sme sa síce neumiestnili na stupni víťazov, ale porotcovia nám povedali to najdôležitejšie:
            „Každý, kto sa dostal až sem, je víťaz, pretože sa naučil, ako sám seba, svoje názory a myšlienky kvalitne odprezentovať.“
            Sme našej škole vďačné, že nám umožnila zúčastniť sa grandfinále v Prahe. Taktiež ďakujeme našej triednej učiteľke Mgr. Baľákovej za pomoc pri príprave na súťaž.
            (text: Sofia Nina Kráľová a Ema Gajdošová)

            foto: tím_dancerky

          • Python Cup 2023

          • Zaznamenali sme ďalší úspech. V programátorskej súťaži PythonCup bol úspešným riešiteľom náš študent z I.A Tomáš Sukeľ. Srdečne blahoželáme, tešíme sa a ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy.     - JanKo -

          • Exkurzia Praha-Drážďany-Berlín-Postupim

          • V dňoch 25.4.-30.4.2023 sme sa opäť vydali na cesty, tentokrát za hranice Slovenska do Českej republiky a do SRN. Prvým navštíveným mestom bola samotná majestátna Praha, kde sme mali možnosť vidieť Pražský hrad, historické uličky mesta a najznámejšie miesta ako Karlov most či Pražský orloj. Síce nás veterné a chladné počasie nepotešilo, no prehliadku sme si tým nenechali pokaziť a atmosféru Prahy sme si užil naplno. Nasledujúci deň sme v ranných hodinách vyrazili do Nemecka, do kúzelného mesta na rieke Labe, do Drážďan. Po prehliadke miestnej architektúry, barokového kostola Frauenkirche a iných historických pamiatok sme sa presunuli do hlavnej destinácie našej exkurzie - Berlína. Hlavné mesto Nemecka je významným centrom kultúry, politiky, médií a vedy v Európe a svojou výnimočnou atmosférou v nás Berlín zanechal množstvo pocitov. Počas tretieho dňa našej exkurzie sme mali možnosť Berlín spoznávať z rôznych stránok. Navštívili sme majestátnu Brandenburskú bránu, Pergamonmuseum a Alexanderplatz. Vo večerných hodinách sme si vychutnali pohľad na nočný životom pulzujúci Berlín z kupoly na budove Ríšskeho snemu - Reichstagu. Po tomto nezabudnuteľnom zážitku sme sa na nasledujúci deň vydali za hranice Berlína do Postupimu, kde sa nachádza nádherný pruský palác Sanssouci a kde bola podpísaná Postupimská dohoda. Nemecký konkurent francúzskeho Versailles nás svojou architektúrou, interiérom v rokokovom štýle a veľkými záhradami okúzlil. V závere našej exkurzie sme navštívili zapadnú časť Berlína a popoludnie sme strávili na modernom námestí Potsdamer Platz. Plný pocitov a zážitkov z nášho objavovania krás jednotlivých miest sme sa s úsmevom na tvári šťastne vrátili domov.

            Veľká vďaka za skvelú organizáciu, starostlivosť a priateľský prístup patrí nášmu pedagogickému dozoru:

            p. učiteľkám Z. Tokárovej Ondrušovej, A. Baľákovej a D. Capovej a vedeniu školy, ktoré nám umožnilo zrealizovať túto exkurziu.

            foto: berlín2023


            (text: Tamara Holubová 3.D foto: -Z.T.O.-)

             

          • Stavanie mája 2023

          • Tradícia stavania mája má svoje korene už v pradávnom stredoveku, keď symbolizovala obnovujúcu sa prírodu na jar. Svoje miesto si našla nielen v slovenských zvykoch, ale aj v tých našich, gymnaziálnych. Aj tento rok sme si na nádvorí našej školy postavili ozdobenú briezku v sprievode šikovných študentov z FS Chemlon. Vďaka ich krásnemu hudobnému a tanečnému sprievodu sme mohli s radosťou privítať jar v plnej kráse. Za skvelé kultúrne vystúpenie všetkým tanečníkom, spevákom a hudobníkom srdečne ďakujeme.

            (text: -MB- , foto: Michaela Nováková)

            Video Instagram: video_insta

            Foto: máj2023

          • S Rusom o Rusku

          • Dňa 25. 4. 2023 sa uskutočnilo niekoľko besied so zaujímavým Filippom Sedovom, ktorý spolupracuje s Denníkom N na novom vzdelávacom projekte. Pán Sedov žijúci v súčasnosti na Slovensku predstavil svoj životný príbeh a s veľkou láskou hovoril o svojej vlasti a jej krásach, ale zároveň zaujal aj vážny občiansky postoj k slobode slova,  k vojnovému konfliktu – odsúdil agresívne konanie Ruska a podporil Ukrajinu. Súčasťou besied boli aj otázky gymnazistov na jeho detstvo, na jeho osobný názor na budúci vývoj v Rusku.

            Organizátorom aktivity bola PK SVP pod vedením PhDr. R. Turika. ( JK, AS, RT – foto: SB)

          • Krajské kolo matematickej olympiády kategórie B a C

          • V utorok 4. apríla sa v Prešove konalo krajské kolo matematickej olympiády kategórie B a C. Po úspešnom zvládnutí domáceho a školského kola sa do krajského kola prebojovali v kategórii C Tomáš Sukeľ (I.A), Terézia Ferková (I.A), Nina Anna Betáková (I.A) a v kategórii B Klaudia Ľaľová (II.B). Všetci sme im držali palce a netrpezlivo sme očakávali oficiálne výsledky. Naši bojovníci nesklamali. Najlepší výsledok dosiahol Tomáš Sukeľ, keď so stratou jediného bodu za celkovým víťazom obsadil krásne druhé miesto vo svojej katogórii (kategória C). K ich umiestneniam im blahoželáme a už dnes sa tešíme na ich ďalšie matematické súťaženie.

            -MK-

          • Matematický náboj

          • Dňa 21. 4. 2023 sa v Košiciach konala prestížna medzinárodná súťaž Matematický náboj. V kategórii junior školu reprezentoval tím v zložení: Terézia Ferková (1.A), Tomáš Sukeľ (1.A), Šimon Astrab (2.A), Matej Komarc (2.D) a Kalista Semancová (2.B). Pre súťažiacich bolo pripravených 50 úloh. Tímu sa podarilo vyriešiť takmer polovicu z nich. To im prinieslo krásne 2. miesto v rámci Prešovského kraja a 17. miesto v rámci celého Slovenska. Nášmu tímu srdečne gratulujeme a želáme ďalšie takéto úspechy.

            -TF-

    • Kontakty

      • Gymnázium arm. gen. L. Svobodu, Komenského 4, Humenné
      • gymhum@gmail.com, sekretariat@gymagls-he.vucpo.sk
      • +421577753826; +421577755474; +421577888521; +421911150900
      • Komenského 4 066 01 Humenné Slovakia
      • 00160954
      • 2021216604
      • +421577888521
      • Prešovský samosprávny kraj, Námestie mieru č. 2, 080 01 Prešov
      • RNDr. Marián Hamrák +421 910 311 688 marianhamrak@gmail.com
      • Mgr. Miloslav Melník +421 910 247 627 miloslavmelnik@gaglshe.sk
      • Ing. Miriam Januchová +421 911 931 163 ekonom@gymagls-he.vucpo.sk
      • Mgr. Anton Žido 057/7753826
      • Ing. Jana Michančová
      • https://www.facebook.com/gaglshumenne
    • Prihlásenie