• Školské kolo Olympiády v anglickom jazyku

          • V dňoch 7.11., 10.11. a 14.11.2023 sa uskutočnilo školské kolo olympiády v anglickom jazyku, do ktorého sa zapojilo 52 študentov súťažiacich v 4 kategóriách. Prebiehalo v dvoch častiach – písomná a ústna. V kategórii 2A, v ktorej sa z 22 súťažiacich prebojovalo až 7 do ústneho kola, sa najviac darilo Richardovi Mažerikovi (II.B), v kategórii 2B bola najúspešnejšia Janka Michančová (III.C) a v kategórii 2C2 zvíťazila Lara Mária Bond (V.A). Menovaní žiaci nás budú reprezentovať v okresnom kole OAJ, ktoré sa bude konať 17.1.2024. V kategórii 2C1 určenej pre žiakov 5G zvíťazila Anna Alexandra Sosňaková (V.A), ktorá priamo postupuje do krajského kola. Všetkým súťažiacim ďakujeme za účasť, víťazom srdečne blahoželáme a prajeme veľa úspechov pri ďalšej reprezentácii našej školy.                          -IH-

          • Bubnovačka

          • Kto z nás študentov si môže byť istý tým, čo sa deje v životoch našich kamarátov, spolužiakov?"

            Mesiac november sa už blíži ku koncu a jeho koniec nám pripomína hneď niekoľko dní ochrany a pomoci deťom. Na našej škole sa práve pre vzbudenie povedomia konala 20. novembra Bubnovačka, aby bolo detí viac počuť a aby sme boli možno viac chránení pred násilím, ktoré sa práve na jedných z tých najslabších, na nás, vykonáva.

            Veľmi pekne ďakujeme našim bubeníkom, ktorí nás sprevádzali, a taktiež všetkým, ktorí sa k nim pripojili.

            Ticho nič nerieši, nenechajme sa zastrašiť!

            (text: Adela Macková, foto: Rebeka Rebyová, Alex Koudelka)

            Bubnovačka1                                                Bubnovačka2                                              Bubnovačka3

             

          • Šachisti našej školy potvrdili úlohu favoritov

          • Regionálne kolo v zrýchlenom šachu sa uskutočnilo 14.11.2023 na pôde šachové klubu „ŠACH REINTER, n. o. Humenné". Našu školu reprezentovalo 15 šachistov (13 chlapcov a 2 dievčatá). V okrese Humenné sme obsadili tie najvyššie miesta:

            CHLAPCI:
            1. miesto Pavol Greňo
            2. miesto Michal Valko
            3. miesto Leonard Simon
            DIEVČATÁ:
            1. miesto Kalista Semancová
            2. miesto Anna Veľasová

            Ďakujeme za predvedené výkony a gratulujeme k postupu na krajské kolo. (LH)

          • DOD na GAGLS

          • Dňa 16.11.2023 sa opäť otvorili brány našej školy a privítali sme medzi nami nádejných budúcich študentov. V auditóriu sa okrem oboznámenie s informáciami o našej škole a prijímacích skúškach mohli študenti deviateho ročníka pokochať umeleckou prácou a programom našich študentov. Taktiež sa mohli oboznámiť s predmetmi zábavnou formou a spoznať našich učiteľov. Ďakujeme všetkým študentom a pedagógom, ktorí sa do prípravy a realizácie DOD zapojili. Dúfame, že Vás naša škola oslovila a budúci rok rozšírite rady gymnazistov

            (text : Adela Macková foto a video: Koudelka, Cipková, Nováková)

            Fotoalbum: DODnaGAGLS

            Video: DOO_video

          • HETRIK v súťaži Gymnaziálny päťboj prírodovedcov

          • Dňa 15. 11. 2023 sa v priestoroch GPH Michalovce uskutočnil ďalší ročník vedomostnej súťaže Gymnaziálny päťboj prírodovedcov, ktorá je koncipovaná ako súťaž družstiev medzi gymnáziami nášho regiónu v riešení úloh prírodovedného charakteru, teda úloh súvisiacich s matematikou, fyzikou, chémiou, biológiou a informatikou. Každá škola môže vyslať jedno družstvo piatich študentov tretieho ročníka.

            Naše súťažiace družstvo v zložení Matej Babinský (III. D), Lukáš Straňák (III. D), Július Buček(III. B), Kalista Semancová (III. B) a Klaudia Ľaľová (III. B) obsadilo už po tretíkrát prvé miesto v silnej konkurencii siedmich gymnázií z regiónu Zemplín.

            Súťažiacim srdečne gratulujeme, prajeme ďalšie úspechy a ďakujeme za šírenie dobrého mena našej školy. (Text a foto: Jana Oreská)

          • Starší vedú mladších k poznaniu

          • Každoročne sa na našej škole oslavuje týždeň študentstva, v rámci ktorého sa skupinka gymnazistov pod vedením MVDr. Daniely Chabovej a Mgr. Jany Oreskej vybrala na návštevu ZŠ Pugačevova, konkrétne k deviatakom, ktorí práve stoja pred náročnou voľbou strednej školy a budúceho povolania. Žiaci našej školy sa pri návšteva Základnej školy Pugačevovej snažili priblížiť výučbu chémie a biológie na našej škole.

            Naši nádejní chemici (Sofia Malíková, IV.C, Matej Babinský III.D) predali budúcim stredoškolákom svoje vedomosti a očarili ich svetom vedy. Nesmeli chýbať zaujímavé chemické reakcie, tvorba kryštálov, či práca s indikátormi. Hravou formou ich zoznámili s periodickou tabuľkou prvkov a nakoniec si pri chemickom pexese zasúťažili o sladkú odmenu.

            V rámci biológie sa naši žiaci (Tamara Mitrová, V.A, Jakub Terek V.A) ponorili do mikrosveta. Deviatakom predstavili postupy práce s mikroskopom a pozorovali pod ním natívne i trvalé preparáty. Žiaci mali možnosť bližšie sa zoznámiť s trichómami, kostným tkanivom ale i krvným náterom, a tým si rozšírili svoje obzory v oblasti biológie.

            Cieľom podujatia mladých gymnazistov bolo predovšetkým ukázať deviatakom, aké zaujímavé sú prírodovedné predmety, koľko záhad a prekvapení v sebe ukrývajú. Naše poďakovanie preto patrí vedeniu ZŠ Pugačevova a riaditeľovi Mgr. Petrovi Vachulovi za príležitosť pre našich gymnazistov predstaviť zaujímavý svet biológie a chémie žiakom tejto školy.

            Veľká vďaka a náš obdiv patrí aj našim žiakom Matejovi Babinskému (III.D), Sofii Malikovej (IV.C), Tamare Mitrovej (V.A) a Jakubovi Terekovi (V.A) za výborné zvládnutie nielen všetkých aktivít a otázok zvedavých deviatakov, ale aj za úspešné prezentovanie činnosti Gymnázia arm. gen. L. Svobodu.

            Kvalitné prírodovedné poznatky a rozvoj najnovších technológií sú perspektívou dobrého zamestnania pre mladých ľudí a budúcnosťou moderného Slovenska, preto dúfame, že sa z tohto podujatia vytvorí tradícia neformálnych stretnutí žiakov ZŠ a SŠ v čarovnom svete vedy. (text: Jakub Terek foto: -JO-)

          • iBobor 2023

          • Utorok 7. a štvrtok 9. 11. 2023 sa konala na našej škole informatická súťaž iBobor v kategórii senior a junior. Súťažilo sa online celé Slovensko. Máme 26 úspešných riešiteľov. Matej Sitarčík z 1.C získal dokonca fantastický maximálny počet bodov 80! Na Mikuláša budú udeľované čokoládky. Milí študenti, hlavičky naše šikovné, srdečne blahoželáme a tešíme sa s Vami.                      - JanKo -

          • Safety day

          • Dňa 14.11.2023 mali žiaci nášho 3. ročníka príležitosť vyskúšať si rôzne dopravné situácie. Zažili simulácie pri náraze auta, pri prekotúľaní sa v aute či šoférovaní pod vplyvom omamných látok a narkotík. Zároveň si mohli zažiť situáciu pri dopravnej nehode a oživovaní zranených. Všetci si to užili a dozvedeli sa niečo nové. Za tento zážitok ďakujeme!

            (text: Bodnárová Nina foto: Sebastián Mních)

          • Sci-fi a fantasy na GAGLS

          • Sci-fi a fantasy literárny kvíz  v pondelok 13. 11. 2023 v 3. C so Zuzanou Švecovou.

            Študenti mali možnosť preniknúť do sveta fantasy a sci-fi literatúry a súťažiť o knižné ceny. Atmosféra bola skvelá. (Foto a text: AS)

          • Okresné kolo vo futsale

          • Dňa 10.11.2023 sa aj na našej škole odohral okresný turnaj vo futsale. Našu telocvičňu opäť zaplavil športový duch. Žiaci našej školy bojovali proti iným stredným školám v Humennom či v Medzilaborciach. Telocvičňou sa ozývalo povzbudzovanie ich spolužiakov a kamarátov. Chlapci si vďaka svojej ctižiadostivosti a vašej podpore vybojovali krásne druhé miesto.

            Ďakujeme pánovi učiteľovi Ščerbovi za výbornú prípravu a chlapcom blahoželáme.

            (foto: -PS- text: Laura Jakubčová)

          • Matematické dobrodružstvo v Košiciach: "Cesta za vedomosťami a tímworkom"

          • Radi by sme sa s vami podelili o vzrušujúce zážitky z našej nedávnej účasti na matematickom turnaji Košický matboj, ktorý sa konal 27. októbra 2023. Osem talentovaných žiakov z našej školy sa zhostilo úlohy reprezentantov a s nadšením sa pustili do výzvy tímového riešenia série matematických úloh, v ktorej sa stretlo 48 tímov z celého Slovenska, vrátane špeciálne zameraných matematických gymnázií z Košíc a Bratislavy. 

            Naše družstvá, pomenované s originálnosťou a dôvtipom - Deltoidy z Humenného (Matej Karpáč, I.C, Nina Anna Betáková, II.A, Terézia Ferková, II.A, Tomáš Sukeľ, II.A) a Galileiho mesiace (Kalista Semancová, III.B, Matej Komarc, III.D, Klaudia Ľaľová, III.B, Sírius Semanco, I.C), predvedli úžasnú tímovú prácu a strategické myslenie. Deltoidy z Humenného dosiahli 32. miesto a Galileiho mesiace sa umiestnili tesne za nimi na 34. pozícii. Hoci sme neboli na čele tabuľky, každé umiestnenie v takejto konkurencii je výhrou.

            Tento turnaj nebol len o číslach a rovniciach; išlo o spojenie mysle a ducha v kolektívnom úsilí. Každé riešené zadanie bolo malým víťazstvom, každá chyba cenným učením. V tomto zápase s matematickými úlohami sme sa nielen stretli s výzvami, ale aj utvorili nerozlučné väzby a získali nové priateľstvá.

            Sme hrdí na našich študentov, ktorí si odniesli viac než len výsledky - získali neoceniteľné skúsenosti a spomienky, ktoré prekročia hranice matematických problémov. Naše družstvá sú pre nás šampiónmi v hľadaní poznania, vytrvalosti a tímovej práce.

            Tešíme sa na ďalšie matematické výzvy, do ktorých sa naši študenti pustia s obnovenou zvedavosťou a odhodlaním. Pripojte sa k nám v podpore a povzbudení týchto mladých mysliteľov, pretože každá úloha, ktorú riešia, nás posúva vpred na ceste k excelencii v matematike! (ST)

          • Úchvatný výkon našich mladých Einsteinov na Fyzikálnom náboji!

          • S radosťou oznamujeme, že 3. novembra 2023 sa naši študenti v Košiciach zúčastnili medzinárodnej súťaže Fyzikálny náboj, ktorá testovala ich fyzikálne zručnosti a schopnosť rýchleho myslenia. Súťaž, ktorá prebiehala súčasne v niekoľkých krajinách vrátane Českej republiky, Maďarska, Poľska, Španielska a samozrejme na Slovensku, predstavovala jedinečnú platformu, kde sa stretli mladé mysle nadšené pre fyziku.


            Náš tím juniorov (Matej Karpáč, I.C, Jakub Ferjak, I.C, Adam Paško, I.D, Ľudmila Kvašná, I.A, Ján Dutka, II.B) predvedli brilantnú prácu a s prehľadom riešili úlohu za úlohou, čo im zabezpečilo úžasné 2. miesto zo 16 tímov v mladšej vekovej kategórii v Košiciach. Tento úspech je svedectvom ich odhodlania, tímovej spolupráce a neobyčajného nadšenia pre fyziku.

            Nezabudnime ani na náš tím seniorov (Matej Komarc, III.D, Klaudia Ľaľová, III.B, Tomáš Sukeľ, II.A, Kalista Semancová, III.B, Richard Čisľák, III.C), ktorí sa tiež tvrdo snažili a dokázali dosiahnuť pôsobivé 10. miesto vo svojej kategórii medzi tímami súťažiacimi v Košiciach. Ich sústredená práca a odhodlanie sú príkladom pre nás všetkých a dôkazom toho, že súťaž je predovšetkým o osobnom raste a prekonávaní vlastných limitov. Táto súťaž bola skúškou intelektu aj vytrvalosti, keďže tímom boli poskytované postupné úlohy na riešenie v obmedzenom čase dvoch hodín. Naši študenti preukázali, že sú nielen schopní riešiť komplexné fyzikálne problémy, ale dokážu tak robiť pod časovým tlakom a v tvrdej konkurencii žiakov z najlepších slovenských gymnázií. Chceme pochváliť týchto našich študentov za ich úsilie a úspechy na tejto súťaži. Ich zanietenie pre vedu a túžba po zlepšení sú inšpiráciou pre nás všetkých a dôvodom, prečo sú naši študenti tak úspešní v akademickom prostredí a ďaleko za jeho hranicami.

            Vďaka týmto študentom za to, že vyniesli meno našej školy na medzinárodnú scénu a že nám všetkým ukázali, že súťaženie v riešení úloh môže byť nielen poučné, ale aj nekonečne vzrušujúce! (ST)

          • Imatrikulácia prvákov 2023

          • Štvrtok 26.10.2023 sa stal večerom privítania našich prvákov. Témou imatrikulácie, ktorú vymysleli naši tretiaci, bola MET GALA.  

            Súťaže, tanec, smiech boli neodmysliteľnými sprievodcami našich prvákov. Ďakujeme tretiakom za perfektné spracovanie témy a druhákom za módne kúsky. Vám, prváci, prajeme najmä veľa chuti do učenia. (text: Laura Jakubčová foto: Michaela Nováková)

            Fotoalbum: Imatrikulácia_2023

          • Európsky deň rodičov a škôl

          • Tradičným podujatím našej školy sa stal Európsky deň rodičov a škôl. Na našej škole sa 24.10.2023 po rodičovskom združení zišli rodičia študentov všetkých tried, aby sa spoločne kultúrne vyžili a ochutnali jedlá z viacerých kútov sveta.

            O kultúrny program sa postarala kapela Kepasa, spevom nás potešila aj Natália Sevková, FS Chemlon nás previedol slovenskými tradičnými tancami a Via arto nám predviedlo moderné tanečné umenie.

            V neposlednom rade nesmieme zabudnúť na príhovor nášho pána riaditeľa a oceňovanie úspešných absolventov DofE.

            Ďakujeme rodičovskej rade za sponzoring občerstvenia, reštaurácii Atlantik a Zuzke Pandošovej a, samozrejme, členom z krúžku Žiaci v akcii a Kreatívny gymnazista za skvelú prípravu tohto pestrého podujatia.                      (text: Laura Jakubčová foto: Michaela Nováková)

             

            Fotoalbum: EDRaŠ_2023

          • Stužková IV.C trieda

          • Naši maturanti sa radi pochvália s programom zo stužkovej aj svojím spolužiakom v škole. Aj v štvrtok 2.11.2023 bola takáto krátka ukážka programu IV.C triedy počas veľkej prestávky. video kukni tu . Program mali veľmi pekný. Každému vyučujúcemu zaspievali a zahrali na stužkovej v excelentnom podaní jeho obľúbenú pesničku. Dokonca aj jedno tanečné kolo si zahrali sami.    - JanKo -                                                                                              

          • ZENIT v programovaní šk. kolo

          • Utorok 7.10.2023 sa konalo školské kolo súťaže ZENIT v programovaní. V kategórii mladších bol úspešný riešiteľ a postúpil do krajského kola  Tomáš Sukeľ z 2.A. V kategórii starších sme mali troch úspešných riešiteľov a postúpili do krajského kola študenti:  Adam Soták 4.A, Richard Čisľák 3.C a Klaudia Ľaľová 3.B. Srdečne blahoželáme a budeme držať palce v ďalšom kole súťaže.   - JanKo -

          • ŠTRBA RACE 2023

          • Otvorené Majstrovstvá SR v prekážkovom behu žiakov a žiačok stredných škôl

            V krásnom prostredí Vysokých Tatier, pod skokanskými mostíkmi, sa dňa 4.10.2023 uskutočnili otvorené Majstrovstvá SR v prekážkovom behu ŠTRBA RACE 2023. I keď ráno bolo chladnejšie, neodradilo to bežcov zo 79. družstiev z celého Slovenska a prišli si zasúťažiť na Štrbské pleso a bojovať o zaujímavé ceny. Bežecké družstvo tvorili dve dievčatá a dvaja chlapci.
            Našu školu na tomto zaujímavom podujatí reprezentovali:

            • Ema Borščová IV.C,
            • Dominika Kindernayová I.B,
            • Dávid Andrejco III.A 
            • Martin Basoš IV.A.

            Súťažilo sa nielen v kategórii družstiev, ale ceny získavali aj muži a ženy individuálne. V ženskej kategórii Emu Borščovú delili od tretieho miesta len tri sekundy. Celkovo sa teda umiestnila na výbornom 4. mieste (163 bežkýň) s časom 10:02,4s. D. Kindernayová skončila s časom 12:21,4s v ženskej kategórii na peknom 54. mieste. D. Andrejco dobehol na 92. mieste (164 bežcov) s časom 10:30,2s a Martin Basoš skončil na 110. mieste s časom 11:12,5s.
            Ďakujeme za predvedené výkony a skvelú reprezentáciu našej školy, ktorá sa v celkovom hodnotení nestratila a svoje prvé účinkovanie naše družstvo úspešne ukončilo celkovým 22. miestom.
            GRATULUJEME!!! (-LH-) 

            foto a video: strba_race2023

          • Európsky deň jazykov 2023

          • Deň 26. september je v Európe označovaný ako Európsky deň jazykov a na našej škole sme to chceli patrične „osláviť. “ Pri tejto príležitosti si žiaci gymnázia s pomocou učiteľov pripravili pre svojich spolužiakov zábavné aktivity, ktoré prebiehali od prvej do šiestej vyučovacej hodiny. Žiaci sa mohli otestovať v rôznych kvízoch, hádankách a zabaviť sa pri spoločenských hrách. Cieľom týchto aktivít bolo zlepšenie vzájomnej spolupráce a komunikácie v cudzích jazykoch. Po ohlasoch od ostatných študentov sme usúdili, že takýto typ aktivít má zmysel a tešíme sa, keď si to zopakujeme aj na ďalší rok.

            (Text + foto: PK ANJ a Saša Kuševová, II.A)

            Foto: europsky_den_jazykov

          • Európsky týždeň športu na GAGLS

          • Európsky týždeň športu je iniciatívou Európskej komisie na podporu športu a fyzickej aktivity v celej Európe. V roku 2023 si pripomíname jeho 9. ročník. Hlavnou témou kampane je #BeActive, čo má nabádať k pohybu a to nielen počas Európskeho týždňa športu, ale aj po celý rok. 

            Aj tento rok sa naša škola zapojila do tejto kampane a v dňoch 26.9-28.9 sa v telocvnični odohrali medziročníkové turnaje v basketbale, florbale a volejbale. 

            Ďakujeme za túto príležitosť a tešíme sa na ETŠ opäť o rok!

            (text + foto + video: Ema Cipková, Michaela Nováková)

            Výsledky turnajov:

            BASKETBAL

            chlapci :

            1. - 4.,5. ročník 

            2. - 3. ročník

            3. - 2. ročník

            dievčatá : 

            1. - 4.,5. ročník

            2. - 3. ročník

            3. - 1. ročník

            Florbal:

            1. - 3. ročník

            2. - 1.ročník 

            3. - 4. ročník

            Volejbal

            1. - 4.ročník

            2. - 2.ročník

            3. -3.ročník

            FOTO:

            basketbal - etš_basket2023

            florbal - etš_florbal2023

            volejbal - etš_volejbal2023