• Dejepisná exkurzia Osvienčim 1

          • V dňoch 24. - 25.3 sa žiaci tretieho a štvrtého ročníka zúčastnili dejepisnej exkurzie Osvienčim, továrne na smrť, kde zomrelo vyše jedného milióna ľudí. S pomocou sčítaných sprievodcov mali žiaci možnosť dozvedieť sa skutočný príbeh plný nenávisti a iných zverstiev páchaných počas druhej svetovej vojny. S ťažkým srdcom počúvali emotívne výpovede a mohli tak nahliadnuť do spečatených osudov státisícov nevinných ľudí. Prostredníctvom osvojených poznatkov z hodín dejepisu sa mohli na vlastné oči presvedčiť, že ľudská nenásytnosť nemá hraníc. Nezabúdame. Súčasťou exkurzie bola aj prehliadka poľských historických miest. Vo Wadoviciach, rodisku pápeža Jána Pavla II., si žiaci mohli vychutnať lokálnu špecialitu kremówka a navštíviť baziliku, v ktorej bol pápež pokrstený. V Krakove zase obdivovali úchvatnú architektúru a navštívili významné pamiatky ako kráľovský hrad Wawel a jeho Kráľovskú katedrálu. Okrem iného mali v Krakove žiaci za úlohu vyfotiť ,,fotku dňa”. Víťazné fotografie si môžete pozrieť nižšie.(Text: Jakub Terek, 4.A, Foto: Tamara Holubová, 3.D, Emma Telváková, 3.D, Jakub Terek, 4.A)

          • Biblická olympiáda dekanátne kolo

          • "Odvaha a dôvera v Boha." Takto znela hlavná myšlienka 21. ročníka biblickej olympiády.

            Jej dekanátne kolo sa uskutočnilo 28. 3. 2023 v priestoroch Cirkevnej spojenej školy v Humennom.

            Zúčastnilo sa ho aj trojčlenné družstvo žiakov našej školy v zložení:

            Júlia Paceková, Filip Goffa (obaja z 1.B) a Mária Čabalová (1.C).

            Silnej konkurencie a ťažších otázok sa nezľakli a vybojovali pekné 2. miesto.

            Našim biblistom gratulujeme a prajeme ešte veľa úspechov. (text: Filip Goffa, foto: P.S.)

          • DSD na Gagls

          • Dňa 23. marca 2023 sa na našej škole konala písomná časť a 26. - 27. marca 2023 ústna časť skúšky na nemecký jazykový diplom - DSD I.

            Z 20 prihlásených kandidátov ústnu časť úspešne absolvovalo a úroveň B1 dosiahlo 18 žiakov.

            Výsledky písomnej časti hodnotí nemecká strana a budú známe na konci školského roka.

            Úspešným žiakom blahoželáme a prajeme veľa chuti do ďalšieho učenia sa !  -PK NEJ-

          • Gymnazisti na krajskom kole Biologickej olympiády

          • Dňa 22.3.2023 sa uskutočnilo krajské kolo Biologickej olympiády v kategóriách A a B na pôde Gymnázia L. Stőckela v Bardejove. Aj naša škola mala v obidvoch kategóriách svoje želiezka v ohni.

            V kategórii B nás reprezentovali Július Buček z II.B, ktorý obsadil 9.miesto a Matej Babinský z II.D, ktorý obsadil 4.miesto. Vďaka vynikajúco napísanej teoretickej časti sa Matejovi podarilo postúpiť na celoštátne kolo, ktoré sa bude konať v Bratislave.

            V kategórii A nás  reprezentovali Jakub Terek zo IV.A, ktorý pri svojej prvej účasti na krajskom kole obsadil veľmi pekné 12. miesto a náš tradičný reprezentant v Biologickej olympiáde Rastislav Repko zo IV.B, ktorý obsadil 6. miesto a od postupu na celoštátne kolo ho delili štyri body.

            Všetkým zúčastneným ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy, Matejovi držíme palce na celoštátnom kole a maturantovi Rasťovi, ktorý sa olympiády zúčastnil poslednýkrát, ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy v Biologickej olympiáde počas celého štúdia. Za celú PK biológie mu prajeme veľa šťastia pri maturitnom stole a všetko dobré v ďalšom štúdiu na vysokej škole. -JF-

          • Turistický krúžok opäť v akcii

          • V stredu 22. 3.  poobede sa študenti z turistického krúžku zúčastnili druhej  prednášky v podaní profesionálneho záchranára Bc. Jakuba Blišaka, ktorému asistovali dobrovoľníčky z mládeže slovenského Červeného kríža Sofia Babjaková (3. A) a Barbora Fiľová (1. A). 

            Témou stretnutia boli rany a krvácanie. Naučili sme sa, ako zastaviť veľké vonkajšie krvácanie, ako si vyrobiť a použiť škrtidlo. Všetko sme si mohli na sebe prakticky vyskúšať a zakončili sme to simuláciou autonehody. To hlavné, čo sme si z prednášky odniesli, bolo, že zastaviť krvácanie a ošetriť ranu je stokrát lepšie ako neurobiť nič, a teraz už vieme ako na to. Už teraz sa tešíme na ďalšie stretnutie :-) (text: Sofia B., A. S., foto: Jitka F.)

          • Krajské kolo jazykovo-umeleckej súťaže JAZYKOVÝ KVET ŤUKNI

          • "Jazykový kvet" je jazykovo-umelecká akreditovaná súťaž v prednese, dramatizácii, poviedkovej tvorbe, hrách a veršoch v rôznych jazykoch. V tomto ročníku našu školu v krajskom kole reprezentovali 4 žiaci 4G a 3 žiaci 5G štúdia v anglickom jazyku v kategórii KVET ŤUKNI 2023 – krátka poviedka. Do finálového celoslovenského kola postúpil:

            • Matej Kislan (IV.C) za štvorročné gymnázium
            • Alexandra Valalská (V.A) za bilinguálne gymnázium

            Všetkým súťažiacim ďakujeme za účasť a postupujúcim žiakom blahoželáme a prajeme veľa úspechov v SR kole. (-ZJ-)

          • Anglické divadelné predstavenie v Košiciach

          • ,,Všetky zvieratá sú si rovné, ale niektoré sú si ešte rovnejšie…” Takto znie hlavná myšlienka jedného z najviac prelomových diel na svete, Zvieracej farmy. Práve na jeho neobvyklé, no anglické divadelné spracovanie v Košiciach sa mohli tešiť žiaci štvrtého ročníka. Okrem autentickej výpovede o princípe totalitných režimov, každého upútalo niečo iné, či už išlo o prvotriedne herecké výkony, svojrázne anglické prízvuky alebo odľahčujúci satirický humor. Sprevádzaní udalosťami na zvieracej farme, sa mali žiaci možnosť hlboko zamyslieť nad dôležitosťou našej tvrdo vydobytej slobody. Nielen samotné umelecké stvárnenie, ale aj jeho nepochybná hĺbka sa zaslúžila o bezprostredný umelecký zážitok. Ďakujeme. (Text: Jakub Terek, IV.A)

          • 10 rokov od založenia mládeže Slovenského Červeného kríža v Humennom

          • Dobrovoľníctvo je skvelým spôsobom získavania skúseností na nových miestach, spoznávania nových ľudí, nadobúdania nových zručností a zároveň poskytnutia pomoci iným. Nám, mladým ľuďom, poskytuje priestor na sebarealizáciu a možnosť objaviť samých seba, toho čo nás baví a napĺňa, čomu sa chceme venovať. Dobrovoľníci sú neodmysliteľnou súčasťou Slovenského Červeného kríža. Takisto aj mládež má medzi nimi svoje zastúpenie. Mladí ľudia sa počas dobrovoľníctva učia novým poznatkom, rozvíjajú svoje talenty, prípadne v sebe objavujú schopnosti, o ktorých doteraz nevedeli. Ubehlo už 10 rokov od založenia mládeže Slovenského Červeného kríža v Humennom. Začiatky síce neboli najľahšie, no každý, kto sa o vznik zapríčinil, na to obdobie spomína s láskou a úsmevom. V priebehu desiatich rokov sa v našom spolku prestriedalo niekoľko generácii mladých ľudí. Dnes sú niektorí z nich zdravotníci, doktori, záchranári, ale aj mamy a otcovia. Svoje miesto si u nás našli aj tí, ktorí sa nevydali zdravotníckym smerom. Dvere u nás vždy boli a budú otvorené pre každého, kto má v sebe túžbu rozvíjať svoju ľudskosť a pomáhať. Ľudskosť je jedným z princípov Červeného kríža. Je to jeden zo základných pilierov našej mládeže, už od jej počiatkov. Ľudskosť nás spája a umožňuje nám prijímať a rozdávať lásku. Ďalším, pre nás veľmi dôležitým princípom, je jednota. Jednota bez ohľadu na skúsenosti, školu a vek. V našom spolku držíme všetci spolu a navzájom si pomáhame. Byť súčasťou mládeže a dobrovoľníkom Slovenského Červeného kríža nám toho dalo naozaj veľa. Každému jednému z nás. Naučili sme sa byť viac samostatní. Dokázali sme vyjsť zo svojej komfortnej zóny, čo veľakrát znamená postaviť sa pred obrovský dav ľudí a prednášať. Ísť na miesta odkadiaľ iní utekajú. Naučili sme sa spolupracovať v tíme a riešiť kritické situácie. Každá jedna skúsenosť nás posunula a aj vďaka týmto možnostiam sme dnes tam, kde sme. Vďaka Červenému krížu sme sa stali lepšími ľuďmi.                                                                         - JanKo -  

          • 25. ročník krajského kola OĽP

          • V uplynulých dňoch sa uskutočnil už 25. ročník krajského kola súťaže stredoškolskej mládeže s názvom Olympiáda ľudských práv, ktorá sa skladá z 2 častí – písomnej (test) a ústnej (prípadové štúdie). Aj tento ročník opäť prebiehal v prezenčnej forme. Našu školu vzorne reprezentovala Anna FABIANOVÁ (IV.D), ktorá svojím výsledkom patrila k úspešným riešiteľom. Za reprezentáciu školy Anke ďakujeme, prajeme jej aj ďalšie úspechy a veríme, že v budúcom ročníku súťaže sa nájde prinajmenšom rovnako zdatný reprezentant školy v tejto zaujímavej súťaži. –JK-

          • Krajské kolo olympiády v anglickom jazyku

          • Dňa 16.2.2023 sa v Prešove uskutočnilo krajské kolo Olympiády v anglickom jazyku. Našu školu reprezentovali víťazi obvodného a školského kola:

            • v kategórii 2B - Bibiána Pavlíková (IV.B), ktorá obsadila 5.miesto
            • v kategórii 2C2 - Lara Mária Bond (IV.A), ktorá obsadila 4. miesto
            • v kategórii 2C1 - Martin Tomko (V.A), ktorý obsadil 6. miesto

            Všetkým súťažiacim ďakujeme a prajeme veľa ďalších úspechov. (-IH-)

          • Hviezdoslavov Kubín

          • Dnešný deň sa na našej škole niesol v duchu umeleckého prednesu. V školskom kole recitačnej postupovej súťaže Hviezdoslavov Kubín sa v kategóriách poézia a próza predstavilo 11 študentov prvého až štvrtého ročníka. Porota mala naozaj neľahkú úlohu, vybrať po jedného postupujúceho v poézii a v próze, keďže jednotlivé vystúpenia boli na vysokej úrovni. V ďalšom kole našu školu bude v kategórii poézia reprezentovať ANNA PIPÁKOVÁ (IV.C) a v kategórii próza JANKA MAGUROVÁ (I.A). Postupujúcim študentkám blahoželáme a ostatným súťažiacim ďakujeme za účasť a krásny umelecký zážitok. -AS-

          • Výsledky olympiády v NEJ

          • Dňa 15.februára 2023 sa v Poprade konalo krajské kolo olympiády v nemeckom jazyku. Našu školu úspešne reprezentovali víťazi obvodného kola v Sabinove:

            - v kategórii 2A  Ľubomír Suško (I.B)

            - v kategórii 2B  Erik Pločica ( IV.D).

            Ľubomír Suško obsadil v silnej konkurencii 15 súťažiacich 3. miesto, k čomu mu srdečne blahoželáme prajeme veľa ďalších úspechov. (text - AB-)

          • Úspech na Vansovej Lomničke

          • V piatok 17.2.2023 sa v priestoroch Vihorlatskej knižnice uskutočnila súťaž v umeleckom prednese poézie a prózy Vansovej Lomnička. Predstavila sa na nej desiatka žien s pozitívnym vzťahom ku krásnej literatúre, medzi recitátorkami boli aj žiačky nášho gymnázia. Teší nás, že do krajského kola Vansovej Lomničky, ktoré sa uskutoční 25.3.2023 v Stropkove, postúpila aj naša žiačka ANNA MÁRIA BLAHOVÁ (III.C). Mii za úspešnú reprezentáciu školy srdečne blahoželáme a prajeme jej veľa úspechov v krajskom kole. (Foto: Vihorlatská knižnica, -MJ-)

             

          • Majstrovstvá SR v zrýchlenom šachu družstiev žiakov a žiačok SŠ

          • Dňa 15.2.2023 sa v Bratislave konali Majstrovstvá Slovenska v zrýchlenom šachu družstiev stredných škôl. Našu školu na tomto turnaji reprezentoval štvorčlenný tím v zložení:

            Michal Valko (4.A)

            Pavol Greňo (3.A)

            Stela Simonová (5.A) 

            Leonard Simon (2.C)

            Z celkového počtu 45 družstiev, sa naši gymnazisti umiestnili na krásnom 6. mieste.

            Stali sa takto najlepším východoslovenským tímom.

            Osobitný úspech vybojoval Leonard Simon, ktorý sa s plným počtom bodov stal najlepším hráčom na 4. šachovnici a z Majstrovstiev Slovenska si takto odniesol zlatú medailu. (text: Stela Simonová, foto: L. Hricáková)

            foto: ms_sach_fotogaléria 

          • Krajské kolo olympiády v španielskom jazyku

          • V pondelok, 13. 2. 2023, sa na Gymnáziu sv. Moniky v Prešove konalo krajské kolo Olympiády v španielskom jazyku. Našu školu úspešne reprezentovali víťazi školského kola:

            v kategórii A - Júlia Pichoňská (II.B),

            v kategórii C - Veronika Chmeľová (V.A),

            v kategórii B - Denis Maroš Pavlinský (III.A) a Gregor Uram (III.C), ktorý obsadil druhé miesto

            Všetkým reprezentantom veľmi pekne ďakujeme a prajeme ešte veľa chuti do štúdia!(-MB-)

          • Krajské kolo Olympiády zo slovenského jazyka

          • Dňa 10.2.2023 sa v priestoroch Gymnázia J. A. Raymana v Prešove uskutočnilo krajské kolo OSJL. Našu školu reprezentovali víťazi školského kola – za kategóriu A ANNA MÁRIA BLAHOVÁ (III.C) a v kategórii B VERONIKA JUREČKOVÁ (I.C). Dievčatá sa v silnej konkurencii medzi štyridsiatkou stredoškolských víťazov umiestnili  na siedmych miestach a stali sa tak úspešnými riešiteľkami krajského kola. K dosiahnutým výsledkom v náročnej konkurencii im srdečne blahoželáme a veríme, že naďalej budú reprezentovať našu školu v jazykových a umeleckých súťažiach.   (MJ)

          • 2. miesto vo FiNNkvíze

          • Pred niekoľkými dňami navštívil našu školu p. Radko Volák, predstaviteľ nadácie NN ľuďom, ktorá pripravila súťaž FiNNkvíz. Cieľom uvedenej súťaže je  podpora vzdelávania žiakov v oblasti finančnej gramotnosti. Z našej školy sa na nej zúčastnilo 8 žiakov, pričom najlepší výsledok dosiahol Jakub Vagaský (II.D) – získal 2. miesto spojené s finančnou odmenou, ktorú mu odovzdal reprezentant nadácie NN ľuďom v prítomnosti zákonného
            zástupcu a riaditeľa školy. Jakubovi blahoželáme (v prvej desiatke sa umiestnil aj Matej Babinský – II.D) a pre
            všetkých žiakov, ktorí si chcú nielen zvyšovať, ale aj overovať svoju finančnú gramotnosť, máme dobrú správu: po pozitívnych skúsenostiach a reakciách verejnosti bude súťaž FiNNkvíz pokračovať aj v nasledujúcom školskom roku. (Text:-JK-, foto: Veronika Šimonová)

          • Čaro chemických experimentov

          • Naši úspešní olympionici Sofia Maliková a Viktor Židzik, žiaci III.C triedy, pod vedením Mgr. Jany Oreskej pripravili pre svojich spolužiakov praktické ukážky laboratórnych experimentov zameraných na tému redukujúce sacharidy. Zručne predvedené pokusy pomohli ich spolužiakom lepšie pochopiť uvedenú tému preberanú na teoretických hodinách. Veríme, že aj takto prezentované učivo môže pomôcť spopularizovať chémiu, objaviť jej čarovný svet pre ďalších žiakov, aby sa v nasledujúcich rokoch s podobným zanietením ako Sofia a Viktor odhodlali riešiť zadania chemickej olympiády. (Text: -JO-, foto: -JO-)

          • Valentín na Gagls

          • Deň sv. Valentína je už známou tradíciou na našom gymnáziu. Aj tento rok sme si pripomenuli deň zaľúbených šírením lásky formou valentínskej pošty, keď si žiaci mohli vzájomne poslať milé valentínske odkazy. Školský parlament si k tomu pripravil tématický deň v duchu "Obleč sa ako tvoj ideálny typ". Niektorí žiaci poňali tému veľmi kreatívne a na školských chodbách bolo vidieť množstvo zaujímavých ideálnych partnerov či partneriek. Naše šikovné žiačky sa s mnohými aj porozprávali a jednotlivé odpovede nájdete vo videu:

            (text:Tamara Holubová, video: Veronika Šimonová)

            gagls_valentín_2023

          • "Šarkaňe zos Humennoho" na Fyziklání 2023 v Prahe

          • V dňoch od 9. 2. 2023 do 11. 2. 2023 sa 5-členné družstvo našich žiakov v zložení Filip Krempaský z III.B, Richard Porochnavý z III.A, Klaudia Ľaľová z II.B, Richard Čisľák z II.C a Tomáš Sukeľ z I.A v Prahe zúčastnilo na medzinárodnej fyzikálnej súťaži družstiev Fyziklání 2023 a na sprievodných aktivitách (popularizačné prednášky a párty). Na Fyziklání si zasúťažilo spolu okolo 1200 účastníkov hlavne z Česka a Slovenska ale tiež z krajín ako India, Indonézia, Južná Korea, Taliansko, Rumunsko, Estónsko, Poľsko a iných. V kategórii B, do ktorej parilo aj družstvo našich žiakov, sme sa umietnili na 46. mieste z celkového počtu 74 tímov v tejto kategórii. Žiaci si zo súťaže odniesli mnoho podnetných zážitkov a tiež príjemných spomienok na prechádzky po stovežatej Prahe. Za reprezentáciu našej školy Šarkaňom zos Humennoho srdečne ďakujeme. Diplom. Výsedky súťaže. Súťažné úlohy a ich riešenia. Fotogaléria. (ST)

    • Kontakty

      • Gymnázium arm. gen. L. Svobodu, Komenského 4, Humenné
      • gymhum@gmail.com, sekretariat@gymagls-he.vucpo.sk
      • +421577753826; +421577755474; +421577888521; +421911150900
      • Komenského 4 066 01 Humenné Slovakia
      • 00160954
      • 2021216604
      • +421577888521
      • Prešovský samosprávny kraj, Námestie mieru č. 2, 080 01 Prešov
      • RNDr. Marián Hamrák +421 910 311 688 marianhamrak@gmail.com
      • Mgr. Miloslav Melník +421 910 247 627 miloslavmelnik@gaglshe.sk
      • Ing. Miriam Januchová +421 911 931 163 ekonom@gymagls-he.vucpo.sk
      • Mgr. Anton Žido 057/7753826
      • Ing. Jana Michančová
      • https://www.facebook.com/gaglshumenne
    • Prihlásenie